Nezničitelná šedesátnice: Annie měla nízký důchod, a tak sjela Niagarské vodopády v sudu

Odvážná důchodkyně: Šedesátnice Annie sjela Niagarské vodopády v sudu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Annie Taylor se rozhodla sjet Niagarské vodopády v sudu, aby si přivydělala na klidný důchod.Ještě předtím se ale Annie Taylor rozhodla pro zkušební jízdu. Sud otestovala na nebohé kočičce...Kočička přežila a tak se Annie Taylor do toho rozhodla jít 24. října 1901, v den svých 63. narozenin. Takto vypadala dráha jejího sjezdu Niagarských vodopádů.Přežila i Annie, jenomže tento kaskadérský kousek jí nevynesl kýžené bohatství. + 1 fotka+ 2 fotky

V roce 1901 si bývalá učitelka Annie Taylor potřebovala přivydělat k důchodu. Zorganizovala show u Niagarských vodopádů a sjela je v sudu. Zní to jednoduše, ale nebezpečí, které jí hrozilo, by nezvládl ani leckterý muž.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 07. 2022 14:00

Niagarské vodopády v nás vzbuzují obdiv, ale zároveň obavy. Jen hrstka lidí byla v historii natolik “šílená”, aby se je pokusila sjet. Hledět do tváře skoro jisté smrti nevadilo ani Annie Edson Taylor. Ta se rozhodla zdolat vodopády v sudu...

Směr Niagarské vodopády

Annie nebyla žádnou profesionální kaskadérkou, vedla docela obyčejný a jednoduchý život. Ale jen dokud nepřišel rok 1901 a třiašedesáté narozeniny. Tehdy se rozhodla, že udělá něco, co se jí vůbec nepodobá. Niagarské vodopády se “proslavily”, mimo jiné, i velkým počtem sebevražd. Annie byla ale odhodlaná, že právě ona je ve zdraví přežije.

V mládí jí nikdy nic nescházelo a po smrti otce zdědila menší majetek. Po škole vedly její kroky za katedru. Ve škole se zamilovala do Davida Taylora, kterého si poté také vzala. O dítě bohužel přišli, zemřelo jako nemluvně. Pak odešel i David. Po smrti svých dvou nejbližších se naplno oddala profesi učitelky. Díky tomu mohla procestovat celou zemi.

Odvážná důchodkyně Annie Taylor

Annie věděla, že plat a její úspory nestačí na to, aby dožila v poklidném důchodu. Když jednoho krásného rána roku 1901 četla o výstavě Pan American Exposition, dostala nápad, jak by mohla být znovu v balíku. Rozhodla se sjet v sudu Niagarské vodopády. Navíc mohla mít tato akce jen dva výsledky - buď uspěje a vydělá majlant, nebo zemře a bude jí to jedno.

Za tento nápad zřejmě mohl fakt, že postrádala rodinu. Nikomu by nechyběla. Možná si také myslela, že s šesti křížky na zádech už toho v životě viděla dost. Jak si jinak vysvětlit, že se toho vůbec nebála? Tento kaskadérský kousek před ní ještě nikdo nikdy nepředvedl. Vše si pečlivě naplánovala, včetně marketingové kampaně. Najala také novináře a publicisty. V den D se u Niagarských vodopádů sešel úctyhodný dav.

V sudu do Niagarských vodopádů

Annie dohlížela i na výrobu sudu. Navrhla ho tak, aby se do něj mohla pohodlně uložit. Na dně byl zatížený kovadlinou. Tím bylo zaručeno, že zůstane ve vzpřímené poloze. Vnitřek byl polstrovaný pro pocit bezpečí. Annie navíc chránil speciální postroj, který zvyšoval její šance na přežití.

Několik dnů před vystoupením provedla Annie ještě testovací pád s kočkou. Ta z toho, naštěstí, vyšla živá. V den svých třiašedesátých narozenin, tedy 24. října 1901, do toho konečně praštila. Než nad ní zavřeli víko, ještě jí dovnitř napumpovali vzduch.

V 16:05 vše začalo. Sud se po pádu do Niagarských vodopádů vynořil na hladinu řeky v jednom kuse, ale i tak ho bylo obtížné dostat na pevninu. Annie v něm strávila neuvěřitelných devadesát minut. Vyvázla jen s drobnými zraněními. Bohatství jí to ale, i přes velkou účast diváků, nepřineslo. Odvážná důchodkyně zemřela v 82 letechv naprosté chudobě. Pohřbili ji na hřbitově poblíž Niagarských vodopádů.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Annie Edson Taylor

Historicmysteries.com: Annie Edson Taylor: The Woman Who Went Over Niagra Falls in a Barrel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články