Bábušky z Černobylu: Jak dnes žijí ženy, které z domova nevyhnala ani radioaktivita?

Bábušky z Černobylu: Jak dnes žijí ženy, které z domova nevyhnala ani radioaktivita?
Zdroj: Se souhlasem TV Prima

Bábušky z Černobylu jsou tři starší ženy, které odmítající opustit své domovy. A to navzdory tomu, že se vystavily velké dávce radiace z výbuchu jaderné elektrárny. Jak žijí dnes a co je trápí nejvíc?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2021 15:30

V přilehlých vesnicích, jež se nacházejí ve vyloučené zóně, žije stále přibližně dvě stě lidí. Proč? Jde většinou o seniory, kteří celý život neznali nic jiného než svou rodnou vísku. Zapustili v ní své kořeny tak hluboko, že je z jejich domovů nedokázali vystěhovat ani vojáci. Navíc, úroveň radiace je to poslední, co je zajímá.

Hlavně ať netrpíme hlady

Dokument Bábušky z Černobylu z roku 2015, který u nás uvedla Prima Zoom, byl v mnoha ohledech jedinečný. Kdo by si tehdy pomyslel, že v černobylské vyloučené zóně a okolitých vesnicích můžeme narazit na veselé babičky, kterým život v bohem zapomenutém místě vyloženě prospívá. Je to jejich domov, a i když z něj některé na chvíli odešly, zase se vrátily. Navzdory nařízením vlády a armády.

Pokud jim to dovolí zdraví a věk, vypěstují si vlastní zeleninu, chovají také hospodářská zvířata a nechybí ani nezbytně nutná domácí pálenka. Jednou týdně se nechají zavézt do kostela. Na zpáteční cestě je autobus vysadí kousek od jejich domovů. Nebojí se chodit potmě, co by se jim taky mělo stát? Mávají rukou i nad radiací. „Žádná tady není, a když už, tak jenom trošku,” zní z jejich úst. Zajímá je jenom jedno – ať je co jíst.

Pomoc bábuškám

O černobylské bábušky se stará polská nezisková organizace Napromieniowani v čele s Krystianem Machnikem, který spolu se svým týmem přiváží do vesnic jídlo, zásoby nezbytných věcí, a hlavně povzbuzení a laskavé slovo. Bábušky se na jeho návštěvu vždy moc těší. Nezapomenou je pohostit tím, co si doma vypěstovaly a vypálily – alkohol nemůže chybět.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ☢️ Krystian Machnik (@krystian.machnik)

Někdy jsou však návštěvy ve znamení smutku. Buď je již další chalupa prázdná, nebo v ní najdou její obyvatelku mrtvou. Zemřou většinou ve spánku a na stáří. Skromný dům a pár zažloutlých fotografií jsou pak jedinou připomínkou člověka, který tam strávil celý svůj život. Nenávratně se však blíží čas, když již nezbydou žádní „černobylští lidé”. Všechny ženy jsou ve vysokém věku, muži, kteří taktéž v této oblasti zůstali, jsou na tom stejně. Je otázkou, zda se někdy vyloučená zóna stane obyvatelnou natolik, aby se do ní nastěhovali mladí lidé, anebo zůstane opuštěnou zemí nikoho...

Zdroje informací:

Prima Zoom: Bábušky z Černobylu

Decider.com: The Babushkas of Chernobyl explores the lives of those still living in the

nuclear ghost town

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články