Záhadný déšť: Proč z nebe občas prší červené kapky, žáby a někdy i peníze

Záhadný déšť: Proč z nebe občas prší červené kapky, žáby a někdy i peníze
Zdroj: Pixabay

Zatímco my si stěžujeme na přílišné horko, nebo velkou zimu, obyvatelé Itálie, Indie nebo Thajska mohou vyjmenovat spoustu podivných věcí, které jim padají z nebe. Žáby a krávy jsou jenom začátek...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2021 16:30

Z nebe už padalo kdeco. Červi, krokodýli, pavučiny, ořechy, želé, a dokonce i to, co by uvítal každý z nás - peníze. Ano, přesně to se stalo před dvěma lety, kdy se v Atlantě za jízdy otevřely dveře bezpečnostního vozu převážejícího téměř dva miliony dolarů. Tohle má alespoň logické vysvětlení. Nad dalšími podivnými úkazy ale zůstává rozum stát.

Když z nebe prší krev...

V 19. století zaznamenali obyvatelé italské Kalábrie skutečně neobvyklý jev. Z nebe pršela ptačí krev. Jak k tomu mohlo dojít? Vědci dospěli k závěru, že za to mohly turbulentní větry a tryskové proudění, které musely opeřence nějakým způsobem roztrhat. Jenomže proč na zem nedopadly i kousky těl?

V kalifornském Los Nietos zase v roce 1869 padalo z nebe maso i s krví po dlouhých pět minut. To však nebyl první případ. O pár desítek let dříve (1841) mohli tento prazvláštní úkaz pozorovat dělníci ve městě Lebanon v Tennessee. Ti uvedli, že se předtím ozval jakýsi zvuk připomínající řinčení doprovázený rudým mrakem.

Červený déšť a kukuřice

V indické Kerale se lidé setkali s červeným deštěm. Nejprve si meteorologové mysleli, že za to mohou meteority, při dalším rozboru podivně zbarvené vody ale došli k závěru, že za to mohou spory hub, které dokázaly kontaminovat letní srážky.

V roce 1982 zase padala v Coloradu z nebe kukuřice. Dodnes se neví proč. V okolí města Evans totiž nebyla žádná kukuřičná pole.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený David Miller (@davidmiller3588)

Ale vraťme se ke zvířatům. V Ochotském moři měla potopit loď kráva, která prostě jen tak padla z nebe. A prý nebyla toho dne jediná. Malá vesnička Yoro v Hondurasu je zase pravidelně zaplavována pršícími rybami. Místní si z toho dokonce udělali festival. Rybí déšť poznají i v Thajsku, kde doslova zaplavili silnice. A v Srbsku pro změnu padaly lidem na hlavy žáby.

Co barví déšť?

Zatímco u padajících zvířat a kusů masa věda ještě trochu pokulhává, barevný déšť lze prý vysvětlit prachem v atmosféře. Červený déšť tak pravděpodobně pochází ze Sahary. Černý je zase sopečné povahy, ale může být také důsledkem znečištění.

V 19. století tak mohl za tmavý déšť prý průmysl Anglie a Skotska. V roce 1991 zase v Indii napadal černý sníh, ten měl mít souvislost s hořícími ropnými vrty během války v zálivu.

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: Bizarre rain – pouring fish and frogs and crops

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články