Bizarní léky na nespavost: Charles Dickens šoupal s postelí po ložnici, Italové užívali ušní maz psů

Neobvyklé léky na nespavost: Vnitřnosti mořského slimáka i tuk z plcha
Zdroj: Wikimedia Commons/John & Charles Watkins, Public domain
Spisovatel Charles Dickens věřil, že nejlepším lékem na jeho vlastní nespavost je nasměrování postele na sever.Zkusili jste někdy čaj ze skořice a banánu? Skořice vyrovnává hladinu cukru v krvi, takže hormony mohou fungovat způsobem, který umožňuje lepší spánek. Banán, zejména slupky, obsahuje hořčík, jenž velmi dobře působí na nervy a podporuje svalovou relaxaci.V roce 1898 vyšel v Glasgow Herald tip, že si stačí do vlasů vetřít obyčejné žluté mýdlo. Hlava se pak zabalí do ručníku a nechá se přes noc "odpočívat". Tato procedura by se měla opakovat po dobu 14 dní. A vlastně ještě jedna věc... po osmnácté hodině by se už neměl pít čaj.I obyčejný salát by měl pomoci lidém usnout. Třeba staří Egypťané z něj extrahovali lactucarium, což je mléčná tekutina, kterou vylučují určité druhy salátu. Má sedativní a analgetické účinky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo dnes trpí nespavostí, sáhne automaticky po bylinkách nebo lécích. Kdysi se ale na tento nepříjemný problém předepisovaly skutečné bizarnosti. Věděli jste třeba, proč se plchovi říká spánková myš? A jaký recept na nespavost preferoval britský spisovatel Charles Dickens?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 06. 2022 14:00

Nespavost či insomnie je porucha spánku, při které člověk nemůže usnout, nebo se často probouzí. Tato nemoc se dělí na přechodnou, akutní, chronickou a fatální. Poslední stádium se nedá léčit a je smrtelné.

Psí ušní maz a mořský slimák

Dle italského renesančního lékaře a malíře Gerolama Cardana pomáhal na nespavost psí ušní maz. Ten si měl člověk, který nemohl usnout, aplikovat na zuby. Prý to fungovalo jako jakási zázračná mastička. Pravda, v tomto případě by pomohl jedině zázrak.

V Japonsku také doporučovali něco “extra". Vnitřnosti z mořského slimáka. Tuto pochoutku si tam vlastně dopřávají dodnes. Aby ale zabrala na potíže se spánkem, měli bychom si ji dopřávat těsně předtím, než se uložíme do postele.

Kastrovaný kanec a plch

Žluč kastrovaného kance jsme mohli najít v anketě společnosti Calm, která se zabývá metodami na vylepšení spánku. Zda tento neobvyklý lék skutečně zabírá, není známo. V alžbětinské Anglii na to šli chytřeji. Prý si stačilo namasírovat chodidla plším tukem.

Tento způsob doporučoval ve své lékařské práci The Anatomy Of Melancholy English z roku 1621 Robert Burton. A smysl to skutečně má. Jak poznamenává současný autor Sean Coughlin, plchovi se také někdy říká “spánková myš”. Vědci totiž zjistili, že během zimního spánku zařezává jako dřevorubec. Vědomi si toho byli i Francouzi, neboť rčení spát jako plch znamenalo, že vás prakticky nic neprobudí.

Na další “zaručené” léky na nespavost se podívejte do galerie...

Zdroj informací:

Rd.com: 11 of the most bizarre insomnia cures ever

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články