Bizarní porodní vynález manželů Blonských: Dítě mělo z matky doslova vyletět, inspirací se stala slonice v ZOO

Porodní kolotoč aneb Bizarní vynález, díky kterému mělo dítě lehce vyklouznout z matky do sítě
Zdroj: Unsplash

Porod není jednoduchý, to ví každý. Proto si lidé již tisíce let lámou hlavy nad tím, jak tento proces ženám ulehčit. Mezi nejbizarnější nápady patří teorie, podle které by se rodička připoutala ke stolu, jenž by se otáčel velkou rychlostí. A díky tomu by z ní dítě doslova vyletělo...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 02. 2023 16:00

Na první pohled to zní směšně, ale manželský pár si opravdu nechal toto zařízení patentovat v šedesátých letech 20. století. Jak to celé fungovalo?

"Revoluční" technologický vynález

Během porodu zbytečně umíralo až příliš mnoho žen. A s každým dalším těhotenstvím se riziko úmrtí matky nebezpečně zvyšovalo. V 19. a 20. století tak začaly vznikat přístroje, jejichž vynálezci ženám slibovali, že doba "temna" v porodnictví je již konečně nenávratně pryč. Nejprve se ale začalo prostým mytím rukou před zákrokem. Tím se zamezilo šíření choroboplodných zárodků. Používání anestezie nebylo také od věci.

Ale přesto bylo potřeba vyřešit ještě mnoho nedostatků. Přeplněné porodnice byly z hygienického hlediska absolutně nevyhovující a vykazovaly dokonce vyšší úmrtnost, než jak tomu bylo u domácích porodů. Nové metody, jako například velmi silná sedace, používání kleští a epiziotomie (nástřih hráze) pacientkám mnohdy spíše ublížily než pomohly. A pak tady bylo ještě zařízení manželů Blonských... To byla patrně ta největší absurdita ze všech.

Jak rodí slonice

Nápad na jakési "porodní kolo" vznikl v myslích Georgea a Charlotty Blonských. A nepotřebovali k tomu ani vlastní děti. Inspirovali se během častých návštěv v zoologické zahradě. Tedy hlavně ve výběhu slonů. Březí slonice se před blížícím porodem neustále točila v pomalých a širokých kruzích. Manželé dospěli k názoru, že jí tato zvláštní technika musela dopomoci ke zdárnému "vypuzení" 100 kilogramů vážícího mláděte.

George, povoláním důlní inženýr, vzal doma do ruky tužku a papír a jal se počítat. Pokud byly jeho výsledky správné, změnilo by se tím celé porodnictví. V případě ženy s plně vyvinutým svalovým systémem, taková pocházela většinou z primitivnějšího národa, nebyl porod problém. Pro moderní ženy, žijící ve vyspělé společnosti pohodlným životem, to problém byl. Právě rotující přístroj by dodal jejích ochablému svalstvu dodatečnou sílu k tomu, aby ze sebe, pokud možno bez stresu a co nejsnáze, dítě vytlačily.

Geniální vynález, nebo absolutní blbost?

Zařízení manželů Blonských slibovalo revoluci díky využití odstředivé síly. Rodící žena si měla lehnout na kruhový stůl (aby se předešlo zranění, měla k němu být připoutána). Pak se stůl měl začít otáčet velkou rychlostí. A to by se provádělo tak dlouho, dokud by dítě z rodičky jednoduše "nevyletělo".

Kromě bezpečnostních popruhů byla pod stolem síť, která měla dítě zachytit. Jakmile by k tomu došlo, stůl by se přestal okamžitě otáčet. Jak tomu mohl v roce 1965 být udělen patent, tak to je dodnes záhadou. Naštěstí nebyl tento podivný nástroj nikdy použit.

Zdroje informací:

Improbable.com: The Blonsky centrifugal birthing device in Dublin

Allthatsinteresting.com: The Blonsky Device, A Spinning Machine Invented To Fling Babies Out Of Pregnant People

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články