Bizarní teratofilie aneb Co to znamená, když vás přitahuje Drákula, Godzilla nebo Quasimodo

Bizarní teratofilie aneb Co to znamená, když vás přitahuje Drákula, Godzilla nebo Quasimodo
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Pojem teratofilie zní jako označení nějaké nemoci. Jde však o sexuální úchylku, či fetiš, kdy dotyčnou osobu vzrušují bájná monstra, jako je třeba Drákula, Godzilla a Zvíře z klasické pohádky, nebo různě tělesně deformovaní lidé.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 06. 2022 14:00

Věřte, nebo ne, do teratofilie patří i láska k upírům. Pokud tedy vzdycháte u Stmívání, nebo se vám líbil Gary Oldman v Drákulovi, víte již, do jaké skupiny patříte. Ač původ tohoto termínu sahá až do starověkého Řecka, veřejně známý se stal až díky sociálním sítím a internetu. Není divu, že si lze koupit sexuální hračky třeba ve tvaru genitálií Godzilly...

Láska k netvoru

Termín teratofilie pochází ze dvou řeckých slov teras a philia, což se překládá jako netvor a láska. Terato zase odkazuje na fyzické abnormality, do nichž patří i vrozené vady. Lidé vyznávající tento fetiš však tvrdí, že jen vidí krásu tam, kde ostatní ne. Na rozdíl od zoofilie se ale často nemohou oddávat styku s objekty, po nichž touží, neboť jednoduše neexistují.

Prvním příkladem teratofilie je známé monstrum Minotaurus. Ten měl vzniknout po kopulaci člověka s bílým býkem. Řecká mytologie je poměrně brutální, takže se dočteme, že královna Pásifaé tak zoufale toužila po kopulaci s tímto zvířetem, že si dala zhotovit dřevěnou krávu. Do té si vlezla a nechala se odnést na nejbližší louku. Výsledkem je svalnatý polonahý muž s hlavou býka, kterému bylo každý rok posíláno sedm mladíků a sedm panen.

Kráska a zvíře v ložnici

Dle psychoterapeutky Kristie Overstreet se teratofilie vyskytuje zejména u žen, sexuálních menšin, transgender osob a tělesně postižených lidí. „Potřeba být přijímán pro svou jinakost nás spojuje s protějšky, kteří jsou v určitém smyslu považováni za příšerné, či děsivé. Takový vztah s osobou, jenž nám rozumí, je velmi pohodlný,” uvedla. Jedním z nejslavnějších příkladů teratofilie je postava hrbáče Quasimoda anebo pohádka Kráska a zvíře.

Jak říká spisovatelka Virginia Wade, teratofilie vychází zejména z únikových fantazií žen, které přitahuje směsice chtíče a bezpečí, neboť mohou snít o tom, jak je na ulici znásilní nějaké monstrum. Pravdou ale je, že k tomu nikdy nedojde, neboť takový tvor neexistuje. Je to zcela bezpečná představa.

Teratofilie v popkultuře

Skvělým důkazem toho, že se teratofilie dobře ujala i v moderní popkultuře, je kupříkladu film Tvář vody (2017) mexického režiséra Guillerma del Tora. Němá uklízečka se v něm zamiluje do obojživelného monstra, které bylo nalezeno kdesi v Amazonii.

Snímek získal čtyři Oscary a této popularity využily i firmy vyrábějící sexuální pomůcky, když začaly prodávat hračky modelované dle genitálií zmíněného obojživelníka. Teratofilie již totiž není jen součástí mýtů a ústního vyprávění, ale i docela běžnou součástí dnešní kultury.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Teratophilia

Allthatsintetresting.com: Inside Teratophilia, The Bizarre ‘Monster' Fetish That’s Become Increasingly Popular

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články