3 nejbizarnější žaloby podané vězni: Jeden chtěl před soud postavit své opilé já, další Boha

3 nejbizarnější žaloby podané vězni: Jeden chtěl před soud postavit své opilé já, další Boha
Zdroj: Unsplash

Spojené státy americké jsou pověstné nejen tím, že se tam soudí prakticky každý s každým, ale prostor dostávají i vskutku bizarní žaloby. Mezi nejpodivnější patří ty, které podávají vězni. Mají opravdu bohatou fantazii.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2021 14:00

Na úvod je třeba podotknout, že odsouzenec se jednoduše nudí. A tak i ty sebemenší spory mohou vyústit v soudní stání, ke kterému musí dojít, neboť jim to zaručuje ústava. A jelikož nemají žádný příjem, všechny právní služby jsou jim poskytovány zdarma. To se pak soudí jedna radost.

Promočený sendvič před soudem

Lawrence Bittaker si z podávání žalob udělal příjemnou kratochvíli. Považoval to také za určitý důkaz toho, že má nad svým životem alespoň nějakou kontrolu. Desítky let strávil v cele smrti, neboť byl členem nechvalně proslulého dua Toolbox Killers. To zabíjelo ženy pomocí běžných nástrojů, které lze nalézt v každé domácnosti.

Bittaker podal více než čtyřicet žalob. Vadilo mu třeba, že dostal promočený sendvič či sušenku, jenž předtím někdo rozmačkal na několik kousků. Prý mu to dělali zaměstnanci jídelny naschvál. Ať to bylo jakkoli, dle Los Angeles Times došla místnímu soudci trpělivost a vydal následující příkaz - bez jeho svolení už Lawrence Bittaker žádnou další žalobu nebude moci podat.

Jak žalovat sám sebe?

Robert Lee Brock se rozhodl, že zažaluje sám sebe. Tvrdil, že krádeže, za které byl odsouzen k 23 letům vězení, spáchal pod vlivem alkoholu. Byl to tudíž jiný Lee Brock (zřejmě rozdvojená osobnost). Střízlivý Lee by to nikdy neudělal, neboť byl silně věřící.

Opilý Lee tak měl střízlivému protějšku zaplatit pět milionů dolarů, tedy přes sto milionů korun, a dosáhnout toho, aby byl propuštěn na svobodu. Částku měl nejprve zaplatit stát, střízlivý Lee by ji pak prý vrátil. Soudce sice celý případ označil za inovativní přístup k občanskoprávním sporům, žalobu však okamžitě zamítl.

Bůh u soudu

Spojené státy americké ale nejsou jedinou zemí podivných žalob. Mircea Pavel si v Rumunsku odpykával dvacetiletý trest za vraždu, když vtom jej napadlo, že za to může vlastně Bůh. Byl pokřtěný, a tak se domníval, že na základě této „smlouvy” mezi ním a Nejvyšším měl být ochráněný od svodů Satana. Jelikož se tak nestalo, dopustil se vraždy, která vlastně nebyla jeho vinou.

Na lavici obžalovaných měli usednout představitelé pravoslavné církve, jakožto zástupci Boha na zemi. ABC News uvádí, že si Mircea stěžoval na to, že jej Bůh vlastně podvedl, neboť se nikdy necítil být pod ochranou. Soud sice žalobu přijal, ale ihned ji zamítl. Odůvodnil to tím, že Bůh nepodléhá světským zákonům, a navíc není známá jeho adresa pobytu, kde by mu mohla být žaloba doručena...

Zdroje informací:

Grunge.com: The Weirdest Reasons Inmates Have Sued Prisons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články