Utrpení Brandona Lee: Odkaz slavného otce považoval za dar i prokletí

Utrpení Brandona Lee: Odkaz slavného otce považoval za dar i prokletí
Zdroj: Profimedia

Brandon Lee, syn slavného herce a mistra bojových umění Bruce Leeho, se dožil pouhých osmadvaceti let. Jeho život ukončila nehoda na natáčení filmu Vrána. Poslední etapa Brandonova života je dobře známá, jaké ale bylo dospívání ve stínu slavného otce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 06. 2021 14:00

Brandon to neměl ve škole lehké. Byl častým terčem šikany. Na střední škole se ale outsider změnil v lídra, avšak takového, který se učitelům moc do krámu nehodil. Disciplína a autority pro něj totiž představovaly čiré zlo.

Brandon Lee si otce vůbec neužil

Měli mezi sebou velmi silný vztah, který však po osmi letech skončil Bruceho smrtí. Ten měl v roce 1973 zemřít v Hongkongu na otok mozku. Okolnosti jeho skonu ale zůstávají zahaleny tajemstvím. Jako polovičního sirotka si Brandona začali dobírat spolužáci ve škole. Šikana byla každodenní náplní přestávek. Každý se chtěl chlubit tím, že zmlátil syna slavného Bruce Lee.

V Brandonovi ale kvůli tomu začala růst nenávist ke všem autoritám. Ať už přirozeným, nebo k těm, kteří sami sebe z nějakého důvodu prohlásili za nadřazené. A zatímco na základní škole Brandonův hněv bobtnal pod povrchem, na střední z něj začal doslova tryskat.

Brandon Lee a problémy ve škole

Časopis People zveřejnil krátce před hercovou smrtí článek o jeho středoškolských letech. Prošel několika školami, ze všech jej však vyhodili. Sám Brandon přiznal, že měl zvláštní talent na to „rozpoutat peklo”. Jeho bývalý učitel Jim Spalding později řekl, že Brandon školu vůbec nepotřeboval, neuznával totiž žádná pravidla.

A čím se vůbec provinil? Přesvědčil spolužáky, aby šli za školu. Organizoval protesty proti vedení školy, a dokonce řídil auto v protisměru v areálu školy. To mu vyneslo vyloučení z prestižního vzdělávacího ústavu Chadwick, a to jen pár měsíců před maturitou.

Krize identity Brandona Lee

Brandon Lee si moc dobře uvědomoval svou roli v životě. Nikdy nevystoupil ze stínu svého otce. Vždy jej považovali za „toho” kluka od Bruceho, hvězdy akčních filmů. Na začátku herecké kariéry tak uvažoval o tom, že by svůj původ před producenty zatajil. Považoval ho za prokletí i požehnání zároveň. „Neustále jsem přemýšlel nad tím, zda mě má někdo rád takového, jaký jsem, nebo jen kvůli tomu, kdo byl můj otec,” svěřil se v jednom rozhovoru.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Shannon Lee (@therealshannonlee)

Nějakou dobu dokonce přestal cvičit bojová umění a zaměřil se pouze na herectví. Jenomže se zase objevil onen problém, že je potomkem slavného otce. Všichni měli tendenci mu nabízet role v akčních filmech typu Rychlý jako blesk, v němž si zahrál mladého studenta, po kterém jde mafie, ale policie mu nemůže pomoct. Musí se spolehnout jen na své ruce a nohy. Brandon ale toužil po dramatických počinech. Jenže k těm se mu bohužel zavřely všechny dveře.

Smutný konec Brandona Lee

Co se pak stalo během natáčení filmu Vrána, je obecně známo. Zajímavé ale je, že v jednom ze svých posledních rozhovorů řekl Brandon pro Entertainment Weekly: „Jelikož nevíme, kdy zemřeme, považujeme život za bezednou studnu. Přesto se spousta věcí v našem životě odehraje jenom několikrát. Třeba takový úplněk. Kolikrát se na něj za svůj život podíváme? Možná dvacetkrát? Říkáme si totiž, že takových úplňků ještě bude. Ve skutečnosti jich má každý z nás ve svém životě přesný počet...”

Brandon byl přesně jako jeho otec - za aurou bojovníka se ukrýval hloubavý muž, který hledal smysl života a věnoval se nejen filozofii boje. Bohužel ani jednomu nebyl dopřán dlouhý život. Odkaz Brandona Lee dnes spravuje jeho sestra Shannon, která vede třeba instagramový účet @brandonlee.

Zdroje informací:

Grunge.com: The Tragic Real-Life Story of Brandon Lee

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články