Unesení bratři Museové: Nutili je vystupovat v cirkuse, kde museli ukusovat hadům hlavy a jíst syrové maso

Unesení bratři Museové: Nutili je vystupovat v cirkuse, kde museli ukusovat hadům hlavy a jíst syrové maso
Zdroj: Wikimedia Commons/Codyandme, CC BY-SA 3.0

Za dob slávy takzvaných freakshow se v těchto podnicích objevila spousta zajímavých umělců. Ti se tam nechali zaměstnat buď dobrovolně, nebo proto, že jiný zdroj příjmu jednoduše neměli. Příběh George a Willieho Museových je ale poněkud jiný, tragický. K vystupování byli totiž donuceni.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 07. 2022 11:00

Bratry Museovy měl na počátku dvacátých let unést z rodinné tabákové farmy muž jménem James Shelton. Zaujal ho totiž jejich albinismus. Na veřejnosti tak vystupovali jako “Eko a Iko, velvyslanci z Marsu.” Jejich matka se ale nikdy nevzdala. Po mnoha soudních bitvách se se svými syny znovu shledala.

Únos Willieho a George

George a Willie byli nejstarší z pěti dětí Harriett Muse. Bylo skutečně záhadou, proč je postihl albinismus, kromě toho byli citliví na světlo. Do slunce tak mžourali již od raného věku. Kvůli tomu se jim na čele vytvořily rýhy. Pracovat ale museli stejně jako ostatní, čili na tabákové farmě. Očekávalo se od nich, že budou hlídkovat v polích a likvidovat škůdce.

Jak se ale dostali do hledáčku lovce talentů Jamese Sheltona? Prý na ně měl upozornit jeden ze sousedů. Ať už to bylo jakkoli, protřelý Shelton je měl k sobě nalákat pomocí sladkostí. Přesnou příčinu se však již nikdy nedozvíme.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený All Things History (@historydefined)

Nutili je k vystupování

Jelikož tehdy neměli černoši prakticky žádná práva, museli bratři Museovi poslouchat své “pány“. Ač jim to bylo silně proti vůli, přikázali jim na jevišti ukousávat hadům hlavy a jíst syrové maso. Vše pro pobavení senzacechtivého publika. A aby toho nebylo málo, jejich únosce jim dával každý den najevo, že je vnímá jako méněcenná stvoření.

Kupříkladu během jednoho focení jim dal do rukou saxofon, banjo a ukulele. K jeho úžasu začal Willie na nástroje hrát, a navíc uměl zpaměti jakoukoli populární píseň. Ty, které neznal, si zapamatoval během jednoho jediného poslechu originálu. Hudební talent samozřejmě přispěl k tomu, že byli ještě žádanější.

Až 32 000 dolarů denně

James Shelton nakonec hochy prodal do cirkusu Ala G. Barnese, ale ani tam se k nim nechovali lépe. Přestože mohli vydělat denně až 32 000 dolarů, vypláceli jim jen peníze na přežití. Když se zeptali na svou maminku, dostali odpověď, že je mrtvá. Ve skutečnosti se je snažila neustále získat zpět a jednoho dne se ocitla ve stejném městě jako jejich cirkus.

Během vystoupení ji hoši zahlédli v publiku. Zahodili všechny nástroje a běželi k ní ji obejmout. To se nelíbilo Barnesovi ani Sheltonovi. Kdo to proboha byl? A proč rušil vystoupení? Jakmile se jim jejich matka představila, tvrdili jí, že jsou chlapci jejich majetkem. Žena se ale nenechala zastrašit. Prohlásila, že bez svých synů neodejde. Po příjezdu policie jim jejich matka vše vysvětlila. Věřili jí a nechali s ní chlapce odejít.

Cirkus se ale nevzdal a chtěl chlapce zpět. Prý podepsali závazné smlouvy. Spolu s právníkem se však ženě podařilo vydobýt si právo, aby ji mohli chlapci navštěvovat. Rovněž se jim nesměl krátit plat. V roce 1928 podepsali novou smlouvu. S novým uměleckým jménem "Eko a Iko, ovčí kanibalové z Ekvádoru," začali vystupovat v Madison Square Garden a jejich turné skončilo až v Buckinghamském paláci.

Ačkoli je neustále okrádali, dařilo se bratrům posílat matce peníze. Za ně si koupila malou farmu a vypracovala se tak z chudoby. Po její smrti se do domu přestěhovali sami bratři. George zemřel v roce 1972 na srdeční selhání. Willie se dožil roku 2001 a neuvěřitelných 108 let.

Zdroj informací: 

Allthatsinteresting.com: George and Willie Muse, The  Black Brothers Who Were Kidnapped by The Circus And Billed as ‘Martians’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články