Britské korunovační klenoty obsahují super diamant, který se zformoval poblíž zemského jádra

Britské korunovační klenoty obsahují super diamant, který se zformoval poblíž zemského jádra
Zdroj: instagram.com/theroyalfamily

Britské korunovační klenoty mají cenu nevyčíslitelných rozměrů. Jsou uloženy v londýnské pevnosti Tower a patří k nejvíc střeženým pokladům světa. Ukrývají v sobě mnohá tajemství, ale také jeden „super“ diamant, který byl vytvořen v blízkosti zemského jádra.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 25. 06. 2020 11:48

Klenotem britských korunovačních klenotů je Cullinan Diamond, který je největším objeveným diamantem všech dob. Aby odborníci zjistili, odkud vlastně pochází, použili speciální laserovou technologii a odhalili, že se v zemském plášti ukrýval třikrát hlouběji, než většina ostatních diamantů.

Součást korunovačních klenotů

Diamant Cullinan byl objeven v roce 1905 v Jižní Africe a vážil 621,35 gramů. O dva roky později byl darován britskému králi Eduardovi VII., který jej nechal vybrousit a rozdělit na menší kusy. Z jednoho z nich vznikl největší briliant na světě, jenž byl následně vsazen do žezla s křížem, které náleží k britským korunovačním klenotům.

Stejně jako briliant Second Star of Africa, který je součástí britské královské koruny. Sedm dalších briliantů pak vlastní sama královna Alžběta II., která je zdědila po královně Marii, tedy své prababičce.

Prochází pozoruhodnou cestou

Neméně cenný je i diamant Hope, který má stopy bridgmanitu jako Cullinan Diamond. Ten byl objevený v Indii a je uchovaný v Smithsonian Institute v USA. „Objevení původu hlubokých plášťů znamená, že materiál v těchto diamantech prochází pozoruhodnou cestou,“ uvedl pro mirror.co.uk doktor Wuyi Wang z Gemological Institute of America. „Věříme, že bór, který dává diamantu Hope jeho charakteristickou modrou barvu, pochází ze dna oceánu,“ dodal.

Původ většiny diamantů je v základně kontinentálních tektonických desek v hloubce mezi 150 až 200 kilometry. Některé vzácné diamanty, jako je právě Cullinan nebo Hope, se ale vytvářejí ještě hlouběji. „Nalezení minerálů uvězněných v diamantu znamená, že samotný diamant musel krystalizovat v hloubce, ve které existuje bridgmanit, tedy velmi hluboko uvnitř Země,“ prohlásil doktor Evan Smith.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články