Čarodějnice z Wall Street: Hetty Green byla nejbohatší ženou své doby, přesto šetřila na šatech a teplé vodě

Skrblík v sukních aneb Proč milionářka Hetty Green dostala přezdívku čarodějnice z Wall Street?
Zdroj: Wikimedia Commons/Hollinger & Rockey, Public domain

Díky rozmachu průmyslu se v 19. století v Americe takzvaně napakovalo několik lidí. Magnáty Rockefellera a Carnegieho netřeba představovat, jejich historický odkaz jen tak nevybledne. Hetty Green, naopak, zůstává v pozadí. Přitom se jí přezdívalo čarodějnice z Wall Street a patřila mezi nejbohatší lidi své doby.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2023 11:00

Harriet "Hetty" Robinson Green byla geniální, a zároveň velmi výstřední žena, jenž měla majetek v hodnotě sto milionů dolarů. Díky tomu patřila mezi nejbohatší lidi přelomu 19. a 20. století. Říkalo se o ní, že je skoupá na peníze a bezohledná. Proto se z ní velmi brzy stala "čarodějnice z Wall Street". Byla však skutečně taková, nebo jí jen muži záviděli, že je bohatší než oni?

Výchova mladé milionářky

Hetty Robinson se narodila v roce 1834 v Massachusetts do bohaté novoanglické rodiny, která získala jmění díky svým flotilám. Její bratr zemřel velmi mladý, břemeno dědice tak automaticky přešlo na Hetty. Její otec se postaral o to, aby byla na svou roli dědičky řádně připravena. Od jejích šesti let ji neustále školil v tom, jak se starat o majetek.

Do výchovy se později zapojil i její dědeček Gideon Howland, jenž ji povzbuzoval ke čtení ekonomické přílohy novin. Na aktuální témata s ní pak vedl dlouhé diskuze. Když se v červenci 1867 provdala za milionáře Edwarda Henryho Greena, dle dobových zákonů přešel všechen její majetek na jeho osobu. Hetty se to logicky nelíbilo. Otec a dědeček ji v tomto ohledu vedli k samostatnosti. Svého manžela tak nakonec přemluvila k tomu, aby se tohoto privilegia vzdal. A dobře udělala. Několikrát ho zachránila před krachem, pak jí ale došly nervy, nechala ho s jeho dluhy a odešla.

Chytrá, ale lakomá podnikatelka Hetty Green

Svůj majetek navyšovala hlavně spekulacemi a investicemi do hypoték, nemovitostí a železnic. Kromě toho zdědila jmění i po několika dalších zesnulých členech rodiny. V roce 1905 ji republikánský tisk označil za nejbohatší ženu na světě. Předběhla prý také britského krále Eduarda VII.

Na nezájem médií si tak nemohla stěžovat. Zvláště poté, co se jí začalo říkat čarodějnice z Wall Street. Tato přezdívka vznikla zčásti ze závisti a zčásti z faktu, že po smrti manžela se ve společnosti neustále objevovala ve smutečních šatech. K tomu bylo nutno také připočíst kvakerskou výchovu, která ji naučila oblékat se co možná nejjednodušeji. A navíc by si nechala pro penny vrtat koleno...

Také se o ní nesly zvěsti, že nepoužívá horkou vodu, žije ve skromné ubytovně v New Jersey a spodní prádlo si mění až tehdy, kdy z něho zbyde pouhý cár. Jíst měla snad jen ovesné vločky a jelikož údajně trpěla paranoiou, začala u sebe nosit pistoli. Nejhorší pomluva se ale týkala jejího syna Edwarda. Prý mu museli amputovat nohu, neboť Hetty odmítla zaplatit za lékařskou péči. On sám to pak popřel.

Tajemství úspěchu Hetty Green

O svého syna se s největší pravděpodobností starala dobře, když ale šlo o peníze, hnala před soud i vlastní rodinu. Na druhou stranu v roce 1907 půjčila městu New York peníze poté, co jej všechny banky odmítly. Nezapomněla také šířit osvětu, že ženy by měly být schopné si na sebe vydělat.

A v čem spočíval její úspěch? V šetrnosti, opatrnosti a výhodných nákupech. Zboží se mělo nakupovat za zlomek ceny a prodávat draho. Hetty Green zemřela v červenci roku 1916 ve věku 82 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hetty Green

Allthatsinteresting.com: How Hetty Green Became The Richest Woman In America During The Gilded Age

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články