Charismatická Katharine Hepburn a zadaný Spencer Tracy: Být „tou druhou“ byla pro herečku pocta

Hepburn, Tracy
Zdroj: Wikimedia Commons, Metro Goldwyn Mayer, Public Domain

Možná nebyla typickou kráskou své doby. Nepoddajná, inteligentní a se smyslem pro humor však přiváděla k šílenství nejednoho muže, který ji jen na chvíli spatřil. Většina z nich ji toužila poznat blíž, a když se tak stalo, vzali nohy na ramena. Držet krok s brilantní zrzkou totiž vydrželi jen ti nejsilnější.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 23. 07. 2020 12:00

Katharine Hepburnová, nejlepší americká herečka všech dob, za kterou ji roku 1999 vyhlásil Americký filmový institut, byla tvrdá jako skála. Charismatická, drzá a se sklonem k cynismu, a přesto i milá a vtipná. Taková se prý už narodila. A ono vlastně není divu, měla to v genech. Celá její rodina byla všechno, jen ne obyčejná.

Finančně zajištěný otec sice patřil ke smetánce města Hartford ve státě Connecticut, kde rodina žila, ale moc přátel mezi sousedy neměl. Kdo by také na počátku 20. století akceptoval vzdělaného lékaře, který aktivně bojuje za práva černochů a právo chudých na bezplatnou lékařskou péči. Ba co hůř, ještě podporoval svou krásnou ženu Katharinu horující za ženskou nezávislost a plánované rodičovství. A v téhle neobyčejně pokrokové a svobodomyslné rodině se roku 1907 narodila krásná zrzka Katharina Houghton Hepburnová a už první roky života dávaly tušit, že se jedná o neobyčejnou osobnost.

Odkud se vzala ta odvaha…

Kult emancipovaného ženství, který Hepburnová vždy razila, měl své kořeny ve výchově. Těžko byste v tehdejší americké společnosti hledali liberálnější rodinu, než byli právě Hepburnovi. Malá Katie byla vychovávána tak volně a ve smyslu demokratických principů, až jí to bylo občas na škodu. Jako tenkrát, když se poprvé setkala s Gary Grantem, s nímž hrála ve filmu Leopardí žena. V kalhotovém kostýmu a cigaretou v ruce zapředla s milovníkem první třídy závažný hovor na téma ženských práv. Ten „přednášku“ vydržel deset minut a prohlásil: „Otec vám měl nařezat, slečno!“ A Hepburnová místo, aby mlčela, stejně nebojácně odpověděla: „A vás měl zavřít doma a nepouštět do civilizovaného světa!“ Nutno dodat, že po počáteční lehké antipatii si Katharina nakonec Granta oblíbila a stali se z nich dlouholetí přátelé.

Bohužel s muži jí to všeobecně moc nešlo. Jejím prvním manželem se stal Luddlow Ogden Smith. Velký intelektuál, který pocházel z vážené filadelfské rodiny. Manželství skončilo fiaskem už po třech týdnech. Jak se dalo čekat, hra na paní domu po svobodě dychtící Katharine nevyhovovala. S manželem se bez problémů rozešli, i když v manželství zůstali ještě šest let, dokud si Luddlow nechtěl založit novou rodinu.

Láska větší než filmové plátno

Po nezdaru v manželství se vrátila k divadlu, odkud ji přímo do Hollywoodu pozval tehdejší slavný režisér George Cukor. Třicátá léta pak byla pro herečku ve znamení jednoho úspěchu za druhým. A pak potkala Katharine největší lásku svého života. V roce 1940 při natáčení komedie Nejprve stvořil ženu hrála po boku Spencera Tracyho. Oba byli nevšední osobnosti, které se k sobě absolutně nehodily. Ale jen na první pohled. Na ten druhý se mezi nimi zrodila velká láska, kterou po 27 letech rozdělila až smrt.

Jejich dlouho utajovaný vztah však začal velmi kuriózně. Vinou drbů, které se o Katherině šířily i v důsledku jejího nekonvenčního zjevu a chování, se naopak velmi konvenční pan Tracy domníval, že Hepburnová je …lesbička. Takže zpočátku se jí spíš vyhýbal. Nakonec ale podlehl jejímu kouzlu a bezhlavě se do sebe zamilovali. A to i přesto, že byl ženatý a se svou ženou Luisou měl dvě děti, z nichž prvorozený syn byl hluchoněmý. „Nedalo se tomu prostě zabránit, láska je silnější než dobré vychování a všechna přesvědčení světa,“ komentovala později svůj vztah ke Spencerovi sama Hepburnová. Tracy herečku hluboce miloval, ale nikdy neuvažoval o rozvodu. Dlouho se spekulovalo, že je to kvůli postižení syna i katolické víře, pravý důvod ale není tak úplně jasný.

A tak se Katharine se spokojila s údělem té druhé a paní Tracyová se s nezvyklým trojúhelníkem posléze smířila také. Na veřejnosti se o něm téměř nevědělo až do Tracyho smrti, protože oba herci svou lásku obětavě skrývali před publicitou. Hůř to ovšem nesl Tracy, který kvůli rozpolcení mezi rodinou a milovanou Hepburnovovou začal pít. A zase to byla ona, odvážná a silná, která mu pomohla s pitím skoncovat. Kolik v ní muselo být síly, když o něj pečovala až do poslední chvíle, kdy těžce nemocný herec jen tři týdny po premiéře jejich společného filmu Hádej, kdo přijde na večeři zemřel a Katharine se z respektu k jeho rodině nezúčastnila pohřbu.  „Znamenal pro mě vše, chtěla jsem, aby byl šťastný, a udělala bych pro to cokoli. Milovala jsem a byla jsem hluboce milována. Přestože odešel, je stále se mnou,“ napsala v den jeho pohřbu do svého deníku, který později publikovala ve svých vzpomínkách.

A že Spencer Tracy byl mužem jejího života, dokládá i fakt, že herečka po jeho smrti už nikdy nepustila nikoho jiného do svého života. Ponořila se do práce a svůj poslední film Milostná aféra dotočila krátce předtím, než 29. 6. 2003 odešla v úctyhodných 96 letech za Spencerem Tracym do filmového nebe…

Text byl vypracován za použití zdrojů: Věroslav Hába: Katharine Hepburnová: legenda, Hepburn Katharina: Já: příběhy mého života, Barbara Sichtermannová: Slavné páry

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články