Podivuhodný příběh Charlese Osborna: Škytal 68 let, klid měl až pár měsíců před smrtí

Nejdelší škytavka historie: Kvůli utrpení trvajícímu 68 let se americký farmář dostal do Guinnessovy knihy rekordů
Zdroj: Pixabay

Charles Osborne, farmář z americké Iowy, zažil nejdelší škytavku v historii. Započala v roce 1922 a skončila o 68 let později. To mu vyneslo i záznam v Guinnessově knize rekordů. Charles zvládal žít docela normálně. Jak to dokázal?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 09. 2022 11:00

Každý z nás někdy dostal škytavku. K těmto nekontrolovatelným stahům bránice může docházet již v děloze. Zatímco škytavka obvykle odezní, Charles Osborne se s ní "musel" naučit žít. Během osmašedesáti let se snažil najít jakoukoli pomoc. Ale ani experimentální hormonální léčba mu nijak nepomohla...

Zrození bizarní škytavky

Charles Osborne se narodil v roce 1893, škytavku dostal až v devětadvaceti letech. Byl farmářem a zrovna se v Nebrasce chystal porazit vepře. Když zvedal na hák 350kilové prase, skácel se na zem. Nic však při tom necítil. Když se probral, začal škytat. I přes veškerou pomoc se toho nedokázal nezbavil.

V současnosti lékaři poukazují hned na několik příčin vzniku škytavky, mezi které patří přílišné pití sycených nápojů, stejně jako přejídání. I polykání vzduchu během žvýkání může vést ke škytání. Dalším možným spouštěčem je i pocit vzrušení. Nic z toho ale nevysvětluje, proč začal v roce 1922 škytat Charles Osborne.

Proč Charles Osborne začal škytat?

Navštívila ho spousta lékařů a v osmdesátých letech jeden z nich prohlásil, že škytavku způsobilo poranění mozku, k němuž přišel během onoho podivného pádu. Prý mu praskla cévka o velikosti špendlíku. Tím si údajně zničil oblast mozku, jenž tělu pomáhá zastavit škytání.

Neurochirurg Ali Seifi si však myslí, že tento problém způsobilo zranění žeber, které mu poškodilo bránici. Anebo mohlo jít o následky mrtvice. Ať už to bylo jakkoli, žádná léčba ani léky nepomáhaly. A to se dokonce snažil jeden z jeho kamarádů střílet Charlesovi za zády z brokovnice, aby se vylekal a přestal škytat. Marně. Pouze dočasně mu pomohla vysoká dávka oxidu uhelnatého. V tom ale nemohl pokračovat. Zabilo by ho to.

Život s nonstop škytavkou

Po desetiletích nepřetržité škytavky se Charles Osborne rozhodl vzdát hledání lékařské pomoci. Vzdal také domácí léčbu. Když se jeho případ objevil v médiích, dostal tisíce dopisů. Lidé mu radili, aby si masíroval prsty nebo tlačil na bradu. Nezbývalo mu nic jiného, než se s tím naučit žít. Lékaři mu později vysvětlili, že to nesouvisí s jeho bránicí, nýbrž hlasivkami.

Časem také dokázal nevydávat typický škytavý zvuk, jen se mu třikrát nebo čtyřikrát za minutu nadzvedl hrudník. Byl dvakrát ženatý a zplodil osm dětí. Časem začal ztrácet na hmotnosti, byl vyčerpaný a měl psychické problémy. Přišel totiž o schopnost polykat jídlo. Kvůli tomu si vše musel rozmixovat. Jeho oblíbeným jídlem se stala jakási kaše z kuřecího masa, dresingu, vývaru a mléka. Tu zapíjel pivy. Stal se celebritou a získal i záznam v Guinnessově knize rekordů. Sám by však dal cokoli za to, aby škytavka přestala. Odhaduje se, že mezi 29. a 96. rokem života “škytnul” asi 430 milionkrát. Jeho trápení nevysvětlitelně ustalo na jaře roku 1990. Charles Osborne zemřel o několik měsíců později.

Zdroje informací:

Guinnessworldrecords.com: Longest attack of hiccups

Allthatsinteresting.com: Charles Osborne, The Man Who Hiccuped Nonstop For 68 Years

Smithsonianmag.com: The Curious Case of Charles Osborne, Who Hiccupped for 68 Years Straight

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články