Čínští skákající upíři: Neobvyklá monstra zrodila tradice poslední cesty mrtvých dělníků

Čínští skákající upíři: Neobvyklá monstra zrodila tradice poslední cesty mrtvých dělníků
Zdroj: Pixabay

Upíři se vyskytují snad ve všech kulturách na Zemi. Nejznámější je samozřejmě rumunský Drákula, svá krev sající monstra mají rovněž v Číně. Říkají jim Jiang shi, což se doslova překládá jako tuhá mrtvola. Častěji používaný překlad však zní skákající upír.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 11. 2021 11:00

Toto stvoření lze prý poměrně snadno identifikovat. Má na sobě oblečení úředníka dynastie Čching. Navíc má velmi specifické držení těla - paže permanentně natažené, zřejmě kvůli posmrtné ztuhlosti, a místo chůze poskakuje. Jde o velmi populární druh nemrtvého, objevuje se totiž v mnoha čínských filmech.

Stejní, a přesto někdy rozdílní

Jak již bylo uvedeno výše, skákající upíry lze poměrně dobře odhalit. Všechno má ale svůj háček. I mezi nimi totiž existují výjimky. Někteří z nich vypadají jako zcela normální lidé. Jiní jsou zase v takovém stádiu rozkladu, že by jim v seriálu Živí mrtví nabídli zcela jistě doživotní smlouvu. Mají ovšem existovat i tací, jenž mají ostré zuby, dlouhé nehty a tvoří zelenou fosforeskující záři, což zase připomíná pana Burnse ze Simpsonových po každoroční preventivní lékařské prohlídce.

Jak ale takový Jiang shi vůbec vznikne? Nejrozšířenější verzí je, že jde o osobu, která se rozhodla svůj život dobrovolně ukončit oběšením anebo utopením. Duše pak není schopná opustit tělo, což vede k oživení mrtvoly. K nežádoucímu vzkříšení ale může také dojít, pokud není člověk řádně pohřben. Jestliže se s jeho uložením do země otálí, probudí se a začne pronásledovat živé. Vinit z toho však lze i blesk. A v některých případech také kočky. Když tělo přeskočí, probudí jej.

Původ skákajících upírů

Příběhy o skákajících upírech nejsou zcela smyšlené. Svůj základ mají v dynastii Čching, kdy se vynakládalo opravdu velké úsilí na to, aby se těla dělníků, kteří pracovali daleko od svého rodiště, vrátila domů. Prý kvůli tomu, aby se pak jejich duším nestýskalo. Mrtvoly se přenášely zejména v noci a na nosítkách z bambusu. Jelikož měli muži konce nosítek na ramenou a při chůzi s nimi lehce třásli, vypadalo to jako by se nebožtíci začali sami od sebe hýbat.

A právě z toho vznikl název skákající upír. Přenášeči byli rovněž často označováni za nekromanty. Pravým důvodem, proč cestovali s mrtvolou v noci, však bylo to, že chtěli zabránit jejímu rozkladu. Setkání s mrtvými bylo také považováno za smůlu. Průvod proto někdy doprovázel kněz, jenž dával zvoněním na zvon najevo, kde se zrovna nachází, aby se mu mohli lidé vyhnout.

Krev černého psa

Lidé nejsou proti Jiang shi zcela bezbranní. Naopak, existuje spousta metod, kterými se jich lze zbavit. Pomůže krev černého psa, lepkavá rýže, slepičí vejce, házení peněz na podlahu, moč chlapce, který je stále panic, zadržení dechu anebo kohoutí kokrhání. V osmdesátých letech se stali upíři oblíbeným tématem čínských filmů. Zajímavé je, že v některých případech byli zobrazováni lidštěji než třeba slavný Drákula (1992) s Gary Oldmanem. Nechyběla však ani různá komediální zpracování.

Zdroje informací: 

Ancient-origins.net: The Living Dead: Chinese Hopping Vampires

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články