Temná tajemství císařovny Sissi: Anorexie, závislost na kráse a zoufalý boj se stárnutím

Odvrácená tvář císařovny Sissi: Bála se, že ztratí svou krásu. To ji dovedlo až k anorexii a migrénám
Zdroj: Wikimedia Commons/Hermann Nigg, Public domain
Sissi, mladá císařovna: Alžběta Bavorská si brzy po svatbě uvědomí, že je vlastně ve "vězení". Svazují ji striktní pravidla. A vratké je i manželství s Františkem Josefem I. Kvůli nestabilní politické situaci se otřásá v základech. Role císařovny Sissi zajistila herečce Romy Schneider nehynoucí slávu.Romy Schneider i Karlheinz Böhm, tedy představitelé hlavních rolí ve filmu Sissi, mladá císařovna, zemřeli ve stejný den - 29. května.Gustav Knuth ztvárnil ve filmu Sissi, mladá císařovna Maxmiliána Josefa Bavorského, čili otce Sissi.+ 2 fotky+ 3 fotky

Alžběta Bavorská, kterou známe i pod “nevinným” pseudonymem Sissi, byla ve své době velkou celebritou. Její krása a inteligence ohromila celou Evropu. Jenomže není všechno zlato, co se třpytí. Měla i svou temnou stránku. Byla příliš posedlá svým vzhledem a ke služebnictvu se nechovala zrovna nejlépe.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2022 11:00

Alžběta Bavorská byla považována za nejkrásnější ženu světa. Měla bezchybnou pleť, krásné vlasy i obstojnou výšku. Na svém vzhledu byla až moc závislá. To u ní vyvolalo psychické problémy. Nejvíc jí záleželo na štíhlé postavě. Skoro nejedla a věnovala se sportu. Obvod pasu okolo padesáti centimetrů byl tehdy velmi žádoucí.

Anorexie císařovny Sissi

Milovala však také jízdu na koni, posilování a turistiku. Její výšlapy byly pro ostatní dvorní dámy noční můrou. Kvůli fyzické náročnosti těchto zálib se u ní brzy objevila anorexie. Tuhou stravu vypustila úplně, jedla pouze ovoce. A podle některých zdrojů šlo pouze o takové množství, které zabránilo zkolabování a smrti.

Sissi velmi dbala i na své vlasy, které jí postupem času dosahovaly až ke kotníkům. Každý den je císařovně musela nějaká služka dlouhé hodiny pročesávat. A pokud jí nechtíc nějaký vlas vytrhla, dostala okamžitě pohlavek. Tak dlouhý účes ale také něco vážil. Panovnici proto často sužovaly velké migrény. Někdy si vlasy nechala zavěsit na hák, aby se jí alespoň trochu ulevilo.

Stárnutí Alžběty Bavorské

Přibývajících let a s tím spojených komplikací se bála jako čert kříže. Proti vráskám používala tinktury z vajec a bobulovitého ovoce. Nevyhýbala se však ani procedurám zahrnujícím krev ze syrového masa. Přiznat si svůj skutečný věk bylo pro ni nemyslitelné.

Ač měla image křehké princezny, milovala Alžběta Bavorská moře a výlety na lodi. Rozhodla se i k velmi nečekanému kroku. Jednoho krásného dne se vrátila domů s tetováním. Na pravé rameno si nechala zvěčnit kotvu. František Josef z toho samozřejmě neměl radost. Prý to nesl velmi těžce.

Sissi s Romy Schneider

Alžběta Bavorská se dočkala několika filmových a televizních verzí. Neslavnější je samozřejmě trilogie s Romy Schneider. Druhou část s názvem Sissi, mladá císařovna uvede ČT 2 dnes ve 20:00. A o čem to bude? Císař František Josef (Karlheinz Böhm) a Alžběta Bavorská (Romy Schneider) mají svatbu za sebou a všechno se zdá být idylické. Pak si ale Sissi uvědomí, že vlastně žije ve zlaté kleci. Navíc svádí boj s pravidly dvorské etikety, která ji svazují až příliš. A ani vypjatá politická situace jejich manželství nepřidá...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alžběta Bavorská

Metropole.at: 5 Things You Didn’t Know About Empress Elisabeth “Sissi” Of Austria

Denik.cz: Císařovna Sissi – Fackovala služky, měla tetování a manželovi schválila milenku

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články