Den svatého Patrika: Původně křesťanský svátek se kdysi v Irsku musel obejít bez alkoholu

Den svatého Patrika: Víte, proč Irové kdysi nesměli do hospody?
Zdroj: Pixabay
Den svatého Patrika znamená také hodně zelené, takhle se zbarví řeka Chicago ve stejnojmenném městě.V Dublinu se zase zeleně rozsvítí pošta.V irském Downpatricku se na Den svatého Patrika koná procesí. Lidé věří, že právě zde je svatý Patrik pohřben.Svatý Patrik není populární jen na Zemi, ale také na Mezinárodní vesmírné stanici.+ 7 fotek+ 8 fotek

Den svatého Patrika, který se slaví 17. března, znamená pro spoustu lidí nezřízené pití a zelenou barvu. Víte, které jídlo je typické pro Den svatého Patrika? Nebo proč zavření jednoho baru způsobilo zrušení nejkratšího slavnostního průvodu na světě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 03. 2023 11:00

Den svatého Patrika je nejvíce populární v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii. V těchto zemích totiž žije spousta lidí irského původu, kteří se tam začali stěhovat po velkém irském hladomoru v devatenáctém století. Slaví se ale i v jiných státech, byť zde nemá svatý Patrik status oficiálního svátku. U nás se v restauracích objevuje třeba zelené pivo.

Nejkratší průvod na Den svatého Patrika

Dlouho se ten vůbec nejkratší průvod konal v irském městě Drisby. V roce 1999 ale Drisby toto privilegium ztratilo, protože došlo k uzavření jednoho baru. Že to moc nedává smysl? Tady je vysvětlení: Průvod byl dlouhý asi devadesát metrů, od jednoho baru k druhému. Když byl jeden z těch dvou barů uzavřen, museli lidé pochodovat jinde. A to jim místo v Guinnessově knize rekordů určitě nezajistí. V současnosti se nejkratší průvod na svatého Patrika koná v Hot Springs v Arkansasu, je dlouhý 29,8 metru.

Den svatého Patrika bez alkoholu

Nyní se na svatého Patrika vypijí miliony půllitrů Guinnesse. Kdysi se však jednalo o ryze křesťanský svátek. Měl to na svědomí poslanec James O'Mara, kterému na začátku 20. století prošel návrh, aby byly 17. března uzavřeny všechny hospody v Irsku. Zákaz byl zrušen až v sedmdesátých letech.

Tradiční jídlo na Den svatého Patrika

Na otázku, jaké je nejoblíbenější jídlo na svatého Patrika, by mnoho lidí odpovědělo pivo. Teď ale vážně. Již od středověku byli Irové známí tím, že produkovali kvalitní solené maso. Nejlevnější variantou bylo vepřové. Byl to základ jejich stravy. Dalo se najít v téměř každé domácnosti.

Když se Irové přestěhovali do Států, nemohli tam najít svou oblíbenou pochoutku. Slanina, tedy nejbližší možná náhražka, byla šíleně drahá. A tak se přeorientovali na hovězí maso. Začali vyrábět takzvané corned beef, což je naložené hovězí maso. Tento vydatný a kořeněný pokrm vzniká tak, že se maso po uvaření želíruje ve vlastní šťávě, díky čemuž vznikne pevný tvar. Nejčastěji se podává se zelím. A to pak přijde pivo skutečně vhod...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Den svatého Patrika

Irisharoundtheworld.com: 20 Surprising And Interesting St Patrick's Day Facts For 2023

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články