Desítky mrtvých, trosky a komunistické mlčení. Uplynulo 70 let od vánoční tragédie v Podivíně

Desítky mrtvých, trosky a komunistické mlčení. Uplynulo 70 let od vánoční tragédie v Podivíně
Zdroj: Wikimedia Commons, Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Před sedmdesáti lety se událo jedno z nejhorších vlakových neštěstí, nad kterým truchlil celý národ. Místo nehody připomínalo apokalyptický výjev – nářek lidí, torza těl, krev a zmatek. Tehdejší vláda nevěděla, jak se k celé situaci postavit. Nakonec se po dlouhém mlčení rozhodli uspořádat státní pohřeb.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 12. 2020 08:00

K železniční nehodě v Podivíně na Břeclavsku došlo 21. prosince 1950. Zemřelo při ní 34 lidí a dalších 56 bylo zraněno. Rychlík jedoucí z Bratislavy do Brna se střetl s autobusem plným cestujících. Vlak autobus roztrhl a vlekl ho ještě několik dalších desítek metrů.

Cestovali za blízkými

Byl to normální zimní den. Blížily se svátky a lidé v Podivíně chtěli zajet navštívit své příbuzné. Do autobusu, který měl namířeno do Velkých Bílovic, tak nasedlo více lidí než obvykle. Řidič jako vždy zastavil u přejezdu a čekal na vlak. Když po koleji přejela nákladní souprava, hradlař zvedl závory. To byla ale osudová chyba. Po trati se totiž řítil ještě rychlík.

Strojvedoucí sice duchapřítomně stihl ještě použít rychlobrzdu, srážce však už zabránit nedokázal. Nikdo si selhání nedokázal vysvětlit. Vždyť se jednalo o každodenní rutinu. Zaměstnanec drah tak vyfasoval pětileté vězení. To byl tehdy za takový druh pochybení nejvyšší možný trest. Po třech letech ale zemřel.

Hlava na hlavě

„V autobuse byla doslova hlava na hlavě, snad devadesát lidí,” zavzpomínala přeživší tragédie Silva Zacharová. „Vyletěla jsem oknem a hlavou dopadla na koleje.”  Vládní činitelé nikdy oficiálně nezveřejnili počet obětí, ale odhaduje se, že jich bylo čtyřicet pět.

Místo srážky vlaku s autobusem připomínalo apokalypsu. Ze všech stran se ozýval nářek zraněných lidí, koleje lemovaly kusy utržených končetin. Vlak autobus rozpůlil, a ještě několik desítek metrů jej před sebou vlekl. „Vidím to jako dnes,” pokračovala Zacharová. „Z pneumatik autobusu museli vytahovat utržené ruce.”

Státní pohřeb

Vláda zpočátku mlčela. Nikdo nevěděl, jaký by se k tomu měl zaujmout postoj. Prezident Klement Gottwald nakonec rozhodl, že se bude konat státní pohřeb. Na Štědrý den se tak v Podivíně sešlo na náměstí přes šest tisíc lidí. Rakve s mrtvými byly zahalené do vlajek.

Nechyběla ani vládní delegace a primátor Prahy. „Jménem prezidenta republiky Klementa Gottwalda a jménem vlády vyjadřuji všem pozůstalým upřímnou soustrast,” pronesl předseda vlády Zdeněk Fierlinger. „Bol a žal sdílí všechen lid.”

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Podivín

Oficiální stránky města Podivín

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články