Děsivá dálnice slz: Mělo na ní zmizet až 600 žen, ve většině případů se pachatel nenajde

Dálnice slz: Na kanadské silnici zmizely stovky žen, pachatelé se nikdy nenajdou
Zdroj: Unsplash

Mezi městy Prince Rupert a Prince George se kanadskou divočinou vine dálnice číslo šestnáct, která je však všem známá jako dálnice slz. Tato silnice, dlouhá 725 kilometrů, se nechvalně proslavila tím, že na ní během posledních padesáti let zmizelo neuvěřitelné množství žen.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 10. 2022 16:00

Ačkoli oficiální zdroje naznačují, že počet obětí je okolo dvaceti, skutečný počet může být i dvojnásobný. A některé odhady uvádějí dokonce až šest set žen. Byly objeveny ostatky mnoha těl, spousta případů však zůstává i nadále nevyřešena. Podstatnou část obětí tvoří dívky a ženy patřící k původním obyvatelům.

Prokletá dálnice slz

Mnohé ženy, které na dálnici potkal neblahý osud, byly sexuální pracovnice. Vrahy tak mohli být obvyklí predátoři jako psychicky nevyrovnaní nebo agresivní muži. Silnice navíc nabízí hodně opuštěných zákoutí, kde lze spáchat téměř dokonalý zločin. Ač komunity původních obyvatel utrpěly velké ztráty, Královská kanadská jízdní policie se to prý snaží bagatelizovat, aby ututlala své vlastní selhání.

Ke zmizením má docházet jen na určitých úsecích dálnice. Pro účely vyšetřování byla sestavena speciální jednotka, jenž spustila projekt s názvem E-PANA, což je inuitské slovo pro bohyni, která vede duše v posmrtném životě. V nalezení pachatele, či pachatelů se však moc nepokročilo.

Dálniční vrazi

Policisté slavili úspěch jen několikrát. Ano, jde sice o vzácný jev, ale v případě Colleen MacMillen se to povedlo. Odešla ze svého domu v Britské Kolumbii v srpnu roku 1974, aby navštívila přítele. Její pozůstatky byly objeveny měsíc od zmizení.

Pomocí testů DNA se povedlo odhalit pachatele, kterým byl sériový vrah Bobby Jack Fowler. Vyšetřovatelé byli také úspěšní u dvanáctileté Monicy Jack, kterou zavraždil sedmašedesátiletý Garry Taylor Handlen. Jde však o pouhé výjimky.

Nebezpečná dálnice

Příčinami zmizení žen se zabývá mnoho místních lidí i odborníků. Hlavním problémem je evidentní nedostatek dopravy pro komunity žijící podél dálnice. Mladí lidé tak často jezdí stopem, aby se dostali ke svým přátelům a příbuzným. Dalším faktorem je izolovanost. Nezřídka se stává, že během patnácti minut člověk nepotká jiné auto. A to je dost dlouhý časový úsek na únos či vraždu.

Pak je tady i měkká půda, která umožňuje pachatelům velmi rychle a efektivně ukrýt mrtvoly. Navíc mrchožrouti proces rozkladu značně urychlí, čímž znemožní identifikaci oběti. Volání po efektivnějším vyšetřování je ze strany původních obyvatel stále silnější. Lze tak pouze doufat, že se v budoucnu stane dálnice slz alespoň trochu bezpečným místem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: The Highway of tears

Historicmysteries.com: The Highway of Tears: The Road Where Women Disappear

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články