„Nesmrtelná“ Evatima Tardo: Milovala hadí uštknutí i ukřižování, smůlu jí přinesl až zhrzený nápadník

Neuvěřitelné tělo Evatimy Tardo: Milovala hadí jed, její kousky obdivoval i Harry Houdini
Zdroj: Pixabay

Neobyčejná Evatima Tardo fascinovala širokou veřejnost, lékaře i krále útěků Harryho Houdiniho. Diváci u jejích představení často omdlévali, uštknutí jedovatým hadem nebo ukřižování není zrovna podívaná pro slabé povahy. Jak to všechno mohla přežít?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 02. 2023 11:00

The New York Times jí přezdíval "nejpodivnější žena světa". V roce 1898 se na její představení na chicagské Madison Street přišel podívat tisk i lékaři. Nejprve si začala "hrát" s chřestýši. Když jí do paží zabořili jedovaté tesáky, jen se pousmála. Pak se nechala kousnout kobrou. Opět se jen usmála. Lékaři přitom lapali po dechu. Tolik jedu by normálně zabilo dvacet mužů. Nakonec se nechala přibít na kříž... Železné hroty jí byly zatlučeny do rukou, jen několik centimetrů pod prsty. Po chvíli došlo na další hřebíky do jazyku a bicepsu. Takto vydržela celou hodinu.

První uštknutí hadem

Evatima neměla na konci 19. století nouzi o práci. Lidé ji mohli vidět vystupovat v zednářských lóžích, přednáškových sálech i na takzvaných freak show. Vždyť kdo by nechtěl vidět ženu, která je imunní vůči hadímu jedu, umí si zastavit krevní oběh a vykloubit krk... I samotné ukřižování si velmi užívala. Vždy omdlelo minimálně deset divaček. Tyto ženy se na její výstup již nikdy nevrátily.

Jak u ní došlo k oné nepřirozené fascinaci plazy? Evatima se narodila v sedmdesátých letech 19. století v Trinidadu. Jako pětiletou ji uštkla kobra. Pro jiné dítě jejího věku by to bylo smrtelné. U ní však jed působil jen jako uspávací prostředek. Prý si pak zdřímla na třicet hodin. A když se probrala, byl z ní nový člověk. Od té doby jí žádný had nedokázal ublížit. Navíc údajně necítila žádnou bolest. Tvrdila také, že kvůli přišla o jeden z smyslů a nemá hmat. Musela se spoléhat na ostatní smysly.

Seznámení s Harrym Houdinim

Po přestěhování do USA začala vystupovat v Kohl and Middleton's Dime Museum v Chicagu, kde se seznámila s tehdy ještě nepříliš známým Harrym Houdinim. Ten se vždy zajímal o to, jak jiní umělci provádějí své triky, a pokud byl někdo očividný podvodník, snažil se ho odhalit. O Evatimě ale tvrdil, že její výkon je skutečný a v ničem nepodvádí.

A dokonce měl přijít na to, díky čemu je odolná vůči hadímu uštknutí. Vždy prý vystupovala s prázdným žaludkem. Po kousnutí pak měla vypít velké množství mléka, díky čemuž byla imunní vůči jedu. Lékaři, kteří tuto umělkyni vyšetřili, však měli odlišný názor. Jedni tvrdili, že se za tím ukrývá silná vůle a anestetika. Další zase říkali, že se musela předtím zhypnotizovat, aby necítila bolest. Doktor William J. Byrnes věřil, že ji jedem již dopředu "naoočkovala" kobra, se kterou se setkala v Trinidadu.

Tragická smrt Evatimy Tardo

Přestože noviny vtipkovaly o tom, že je anděl, nebo démon, pravda byla taková, že byla až příliš smrtelná. Osudným se jí stal zhrzený milenec. Když jednou popíjela v klubu Arkansaw s jeho majitelem, panem Williamsonem, přišel se jí dvořit jistý Thomas McCall. Neuspěl.

V tomto okamžiku by možná zhrzeně odešel. Když mu ale o něco později věštkyně řekla, že mu v jeho vztahu brání jeden muž, rozhodl se do klubu vrátit. Rozzuřený, opilý a zoufalý nejdříve zastřelil Williamsona, poté přišla na řadu Evatima. Střelil ji přímo do srdce. O pět hodin později spáchal sebevraždu. Svět tak přišel o jednu z nejlepších a nejskandálnějších umělkyň.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Evatima Tardo

Wellcomecolection.org: The extraordinary body of Evatima Tardo

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články