Děsivá příčina záhadných záchvatů: Muž měl v mozku dvacet let tasemnici. Jak se tam dostala?

Děsivá příčina záhadných záchvatů: Muž měl v mozku dvacet let tasemnici. Jak se tam dostala?
Zdroj: Wikimedia Commons/Mogana Das Murtey and Patchamuthu Ramasamy, CC BY-SA 3.0

V polovině listopadu publikoval The New England Journal of Medicine studii o nejmenovaném muži z Bostonu, který měl v hlavě dlouhých dvacet let doslova tikající bombu. Kdyby nezačal trpět záhadnými záchvaty, na nic by se nepřišlo. A co tedy lékaři zjistili? Že má v mozku nezvaného hosta – tasemnici.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2021 13:00

Byl zdravý jako řípa. Nekouřil, nebral drogy. Pil jen velmi zřídka. Přesto se jednoho dne časně ráno probudil a začal nesmyslně blábolit, jako by jej něco posedlo. Jeho manželku to vyděsilo natolik, že okamžitě zavolala záchranku. Po příjezdu do massachusettské nemocnice vykazoval známky agrese a dezorientace. Nedokázal odpovědět ani na jednu otázku, či splnit nějaký pokyn. Působilo to mimořádně strašidelně.

Mrtvá, ale přesto nebezpečná tasemnice

Lékaři věděli, že je něco špatně a po CT vyšetření měli hned jasno. Muž měl na mozku tři léze, které způsobily larvální cysty tasemnic, které se v jeho mozku usídlily před dvaceti lety. Parazit sice už dávno zemřel, ale i tak neustále škodil. Infekce, kterou nezvaný host způsobil, byla dávno pryč, část mozku však zůstala zjizvená. A právě tyto jizvy způsobovaly neobvyklé záchvaty.

Konečná diagnóza byla cysticerkóza. Ač se jedná o infekční onemocnění způsobené tímto odpudivým tvorem, může se na zdraví člověka projevit až za několik let. Vyvolává zmatek i záchvaty, někdy končí také smrtí. Jak se ale nakazil již zmiňovaný muž?

Záležitost nemytých rukou

Ještě předtím, než se přestěhoval do Bostonu, žil na vesnici v Guatemale, kde jsou choroby vyvolané různými parazity časté. Pravděpodobně pozřel jídlo připravené někým, kdo měl tasemnici v sobě, a navíc si předtím neumyl ruce. To umožnilo mikroskopickým vajíčkům dostat se do nedostatečně tepelně opracovaného pokrmu. Larvy se následně vylíhly a putovaly až do mužova mozku.

Všechny problémy nakonec odezněly s vhodně zvolenou léčbou. Nejprve mu lékaři dva týdny aplikovali léky proti záchvatům, poté ivermektin, což je, byť se na internetu lze dočíst ledacos, širokospektrální antiparazitikum.

Jak na tasemnici

Od neobvyklých záchvatů uplynuly již tři roky a zdá se, že se muž plně uzdravil. I když je jeho případ vzácný, není prvním člověkem, jenž musel bojovat s infekcí vyvolanou tasemnicí. Kupříkladu vojáci vracející se ve třicátých letech 20. století z Indie do Anglie. I u nich se začaly objevovat zvláštní příznaky až několik let poté, co byli tomuto parazitu vystaveni. Nedávno byla cysticerkóza diagnostikována jednomu muži z Texasu. Trpěl bolestmi hlavy a mdlobami.

Jak se proti podobnému onemocnění bránit? Konzumovat pouze správně tepelně opracované maso, dodržovat základní hygienické návyky a vyhýbat se místům, kde se hojně vyskytují paraziti. Pokud totiž zasáhnou mozek, může to dopadnout nejen tak špatně, jak jsme již napsali, ale také smrtí.

Zdroje informací:

Nejm.org: Case 34-2021: A 38-Year-Old Man with Altered Mental Status and New Onset of Seizures

Allthatsinteresting.com: A Boston Man Started Having Mysterious Seizures – Then Doctors Discovered A Decades-Old Tapeworm In His Brain 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články