Děsivá sibiřská záhada: Jezero Bajkal prý obývají třímetrové příšery, které útočí na lidi

Záhady jezera Bajkal: Opravdu v něm potápěče děsí třímetrová stvoření?
Zdroj: Wikimedia Commons/Sergey Pesterev, CC BY-SA 4.0

Rusko je země plná překvapení a záhad. Spousta z nich se pojí s jezerem Bajkal, v němž mají řádit podivné humanoidní bytosti. Jde o smyšlenku, nebo pravdu? A kdo jsou podivní faraoni, kteří měli potopit jednu loď?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 03. 2023 16:00

Sibiř je plná vzácných druhů zvířat, rostlin a možná i neobvyklých podvodních stvoření. Prý mají mít na svědomí několik životů. Terčem jejich útoků se stali potápěči ruského námořnictva.

Jezero Bajkal

Je největší sladkovodní jezero na světě. Prvenství si však nese i ve své hloubce (1642 metrů) a stáří (25-30 milionů let). Ne nadarmo se mu také přezdívá ruské Galapágy, neboť spoustu druhů fauny a flóry bychom našli pouze v jeho okolí.

Jedním z nejznámějších zástupců živočišné říše je tuleň bajkalský, který nemá uši a je jediným sladkovodním tuleněm na světě. Zajímavý na tom je fakt, že nikdo neví, jak se vlastně u Bajkalu ocitl. Ani proč si vybral zrovna tohle místo. To však není jediné záhadné stvoření pojící se s jezerem.

Hlubiny Bajkalu obývají ryby s průsvitným tělem a velkýma žlutýma očima, takže připomínají mimozemšťany. Velmi zajímavá je holoměnka s růžovo perleťovým zbarvením těla. Nemá šupiny a její tělo je tvořeno především tukem. Má velmi velká ústa, když je otevře, jsou 1,5 krát širší než tělo. Kvůli vysokým hladinám rozpuštěného kyslíku v jezeře můžeme také narazit na jesetery trpící gigantismem. Dle pověsti má Bajkal obývat jeseter, který zepředu připomíná aligátora a má tělo silně chráněné něčím jako brnění.

Tajemné jezerní bytosti v Bajkalu

Během rutinního cvičení se ruští potápěči měli v roce 1982 setkat s podivnými třímetrovými humanoidními tvory. Jejich kůže byla stříbrná a někteří z nich měli na hlavě průhledné koule. Připomínaly rozevřené deštníky. Velitel přikázal potápěčům, aby se vrátili a přinesli s sebou alespoň jednu mrtvolu záhadného tvora. Při pokusu o odchyt byli muži nemilosrdně vyhozeni zpět na břeh. Jelikož nebylo na břehu dost dekompresních komor, zemřeli někteří na takzvanou kesonovu nemoc.

Kromě této události se na Sibiři tradovala historka o "faraonech" v jezeře. Prý měli jednoho dne potopit loď. Vesničané si to nenechali líbit a vylovili minimálmě padesát stvoření. Údajně vypadali jako lidé, jen měli ploutve. Vesničané je pak seřezali březovými proutky, aby jim ukázali, že další loď již nesmí potopit. A prý si dali říct, po tomto extempore se již nikdy neukázali...

Kdo jsou "plavci" z jezera Bajkal?

Existuje několik možností, co nebo kdo jsou humanoidní bytosti z jezera Bajkal. Zaprvé může jít o již zmíněné tuleně bajkalské. Ti někdy mohou bohužel zamrznout těsně pod ledem. Na jaře pak plave na hladině několik zdechlin břichem vzhůru. A jelikož jsou bílé, mohou se ve slunečním svitu třpytit jako stříbrné.

Zadruhé mohly sovětské potápěče vyděsit ryby, které žijí v hlubinách, avšak nějakým způsobem se zrovna pohybovaly o něco výše. Zatřetí může jít o fake a nikdy se nic takového nestalo. Tento mýtus se poprvé objevil v knize ufologa Vladimira Azhazha, jenž byl opakovaně trestán za šíření dezinformací. Která verze je pravdivá?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bajkal

Historicmysteries.com: Inhuman Monsters Of The Deep: The Swimmers Of Baikal

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články