Děsivé historky z nemocnice: Amputace špatné nohy a absolutní horor v zemi třetího světa

Děsivé historky z nemocnice: Amputace špatné nohy a absolutní horor v zemi třetího světa
Zdroj: Unsplash

Představte si, že vám amputují nesprávnou nohu, jako nedávno jednomu muži v rakouském Freistadtu. Mladé dívce v Americe zase lékařka vehementně tvrdila, že je těhotná, přitom šlo o slepé střevo. Jaké jsou ty nejhorší zážitky z nemocnic?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 05. 2021 16:30

Traumatický zážitek z nemocnice může u lidí vyvolat takzvanou nosocomefobii, což je panický strach z nemocničního zařízení. Tímto strachem trpěl i bývalý americký prezident Richard Nixon. Obával se totiž, že by se z nemocnice nedostal živý.

Amputace špatné nohy

V nemocnici v rakouském Freistadtu byl v polovině května hospitalizován 82letý muž kvůli potížím s nohama. Měl podstoupit amputaci jedné z nich, konkrétně té levé. Jenže to asi uniklo lékařce, která den před operací označila k amputaci nesprávnou, tedy tu pravou. Na vše se přišlo až během převazu. Vedení kliniky se muži a jeho rodině omluvilo a nabídlo jim psychologickou pomoc. Zároveň vyhovělo lékařce a na její vlastní žádost ji postavilo mimo službu. Celá kauza bude mít zřejmě soudní dohru, neboť byl celý případ předán na státní zastupitelství. Muži to však chybějící končetinu již nevrátí, a navíc musí podstoupit další amputaci, kterou tentokrát snad už nejde splést.

Dítě, nebo slepé střevo?

„Bylo mi 16 a asi týden mne sužovaly silné bolesti žaludku,” cituje Ranker.com uživatelku Redditu jménem Cactusjacks22. Její rodiče si nejdříve mysleli, že má chřipku, ale pak začala po každém jídle zvracet a ubývat na váze. Otec už na nic nečekal a odvezl dívku na pohotovost. „Tam se ho snažila lékařka přesvědčit, že jsem těhotná. Já jsem jí na to řekla, že bych v tom případě musela být druhá Panna Marie. Dokonce donutila otce odejít z místnosti a snažila se mne přemluvit, ‘ať kápnu božskou’. Když jsem se ale vyčůrala do kelímku - PŘEKVAPENÍ - žádné dítě."

Lékařka pak začala dívce prohmatávat velmi bolestivě břicho a ptát se, zda to bolí. Nato došla k závěru, že jde o potíže s ledvinami. Chtěla okamžitě nasadit léky, ale zároveň dívku varovala, že pokud nejde o ledviny, způsobí jí prášky jejich vážné poškození. „Můj táta byl vždy kliďas, ale tam vybouchl. Vyštěkl na lékařku, zda vůbec dokončila medicínu a odvezl mne do jiné nemocnice. Tam konstatovali, že musím okamžitě na operaci slepého střeva. Takové krávy jsou nejhorší. Ne každá puberťačka s bolestmi břicha je těhotná!” 

Absolutní horor v nemocnici

Ve vyspělých zemích je možné jednoduše změnit nemocnici, kde je lepší personál. Jak to ale vypadá v zemích třetího světa? O tom vyprávěl muž s nickem CosmykTheDolfyn, který měl být v nespecifikované zemi hospitalizován s horečkou dengue. „Když jsem se probudil, nevěděl jsem, co se děje. Do žíly jsem měl zavedenou kapačku a okolo sebe dalších pětadvacet pacientů. Byli na tom hůře než já. Někteří mi dokonce umřeli před očima."

Vedle něj ležící muž trpěl zřejmě psychickými problémy. Byl připoutaný k lůžku, neustále křičel a kálel pod sebe. Na druhé straně bylo malé dítě, které patrně přišlo o nohu. Obvaz mělo celý od krve a rána silně krvácela. Pro všechny pacienty byl jen jeden záchod, a to bez možnosti umýt si ruce. Když jsem se konečně dostal ven, připadal jsem si, že jsem utekl ze samotného pekla...”

Zdroje informací:

Ranker.com: Patients share stories from their worst hospital experiences

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články