Děsivý Křivý les v Polsku: Co způsobilo podivný tvar stromů připomínající písmeno J?

Děsivý Křivý les v Polsku: Co způsobilo podivný tvar stromů připomínající písmeno J?
Zdroj: Wikimedia Commons/Rzuwig, CC BY-SA 3.0
Křivý les můžeme najít poblíž polského města Gryfino.Borovice v něm byly vysázeny okolo roku 1930.Křivý les je dnes turistickou atrakcí. Nabízí také vtipné netradiční posezení.Říká se, že stromy zohýbaly německé tanky nebo to mohli být tesaři kvůli výrobě nábytku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Někdo považuje Křivý les za děsivé místo, jiný v něm vidí pohádkový hájek. Proč jsou přes čtyři stovky borovic ohnuté do tvaru písmene J, zatímco okolní stromy rostou zcela přirozeně? Může za to člověk, nebo nějaká vyšší moc?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 02. 2021 17:00

Les, který si postupem času vydobyl přezdívku „křivý”, vznikl okolo roku 1930 nedaleko polské obce Nowe Czarnowo. Kmeny stromů se v něm točí na severní stranu, což je tak unikátní jev, že se celá oblast stala vyhledávanou turistickou atrakcí.

Může za to příroda?

V Křivém lese bychom našli ohnutý pouze jediný druh jehličnanu, a to borovici, jejíž kmen se stáčí pod úhlem devadesáti stupňů. K této deformaci došlo v sedmém až desátém roce růstu borovic, přičemž ostatní stromy jsou v naprostém pořádku. Jde snad o hříčku přírody?

Jedna z teorií pracuje s gravitační přitažlivostí, která mohla v dané oblasti krátce zapůsobit. Mnohem pravděpodobnější je však hypotéza hovořící o vlivu počasí. Přesněji řečeno o těžkém sněhu, jenž mohl na borovicích ležet delší dobu, kvůli čemuž se kmeny zdeformovaly do takto neobvyklého tvaru.

Tanky a nábytek

Jak již bylo uvedeno výše, k ohybu stromů došlo sedm až deset let po jejich vysazení, čili na začátku druhé světové války. Mnozí lidé tak věří, že za anomálii mohou německé tanky, které tímto místem během invaze projížděly. Ty stromy, jenž se po takovém nájezdu dokázaly vzchopit, začaly růst do oblouku.

Není však pravda ve skutečnosti prozaičtější? V předválečné době byl v kurzu ohýbaný nábytek. Kmeny borovic proto mohly být speciálně upraveny pro tyto účely. Hovoří se také o výrobě sudů, saní a lodí. Pak už měl ale každý trochu jiné starosti a stromy zůstaly nevytěžené. A možná je to tak lepší. V opačném případě by se neměli turisté čím kochat.

Trocha tajemna

Nyní by měli zbystřit všichni milovníci záhad. Ke každému tajemnému místu se pojí nějaké legendy a Křivý les má hned dvě. Ta první praví, že stromy zohýbala místní čarodějnice, která vyvolala bouři, jež měla z lesa vyhnat dřevorubce (možná bude muset znova zasáhnout, neboť se začíná čím dál více hovořit o těžbě). Ta druhá zase hovoří o mimozemském plavidlu, které mělo na borovicích přistát. Proč by je ale létající talíř takto zvláště ohnul? A kolik je pravdy na tom, že vedení města Gryfino, jež je od místa vzdálené pouhé čtyři kilometry, zná odpověď, ale kvůli turistickém ruchu si ji nechává pro sebe?

Zdroje informací:

Wikipedia.pl: Krzywy las

Krzywylas.pl

Gryfino.pl: Krzywy las

Wiadomosci.onet.pl: Gryfino

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články