Divocí muži z Bornea: Liliputi vážili dvacet kilo, přesto prý dokázali uzvednout dospělého muže

Divocí muži z Bornea: Měřili 100 centimetrů a vážili 20 kilo, vydělávali si i v cirkuse slavného P. T. Barnuma
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

V 19. století se každá neobvyklost dala zpeněžit, cirkusy a poutě byly plné různě deformovaných a podivných lidí. Patřili mezi ně i dva bratři, kteří se proslavili jako divocí muži z Bornea. Jeden z nich se ovšem narodil v Anglii a druhý v Americe...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 07. 2022 11:00

Psal se rok 1827 a malý Hiram Davis byl nadšený, že bude mít malého bratříčka. Měl tehdy dva roky a nemohl se dočkat, až si bude mít s kým hrát. Jak Barney “rostl”, věděl, že bude stejný jako on. Oba chlapci měřili pouhých sto centimetrů a vážili dvacet kilo. Vše se změnilo, když měl Hiram sedmadvacet a Barney pětadvacet let. Jejich okolí si totiž začalo všímat, že ač jsou o polovinu menší než ostatní muži, dokáží hravě zvednout čtyřikrát těžšího chlapa. A tuto neobyčejnou sílu zaregistroval i showman doktor Warner.

Divocí muži z Bornea

Z Hirama a Barneyho se stali Waino a Plutanor, to aby jejich jména lépe korespondovala s označením divocí muži. Loučení s matkou nebylo těžké. Před deseti lety ovdověla a nyní byla v rukou schopného nového manžela. Věděli, že o ni bude postaráno. V následujících letech byli předváděni na veletrzích po celých Spojených státech.

Vystoupení byla plná zvedání těžkých závaží, korpulentnějších diváků z publika i wrestlingových zápasů. Vše šlo jako na drátkách, vyměnil se pouze manažer. Warnera nahradil jeho příbuzný Hanford A. Warner. Ale ani on se dlouho netěšil lukrativnímu zaměstnání. Jakmile se bratři rozhodli zkusit štěstí v cirkusu, ujal se jich William C. Coup, který je poslal na další celonárodní turné.

Hlavně velká a pořádná show

Život bratrů Davisových se znovu změnil, když se v roce 1882 seznámili se slavným P.T. Barnumem. Jeho známý cirkus, kterému se také přezdívalo “Největší show na Zemi”, byl pro ně tou pravou příležitostí vyhoupnout se až na samotný vrchol slávy. Nakonec u něj vydrželi dlouhých pětadvacet let. Za tu dobu si vydělali dvě stě tisíc dolarů, což by dnes bylo asi šest milionů dolarů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený STORYBOX (@storybox.official)

Jejich vystoupení zůstávala neměnná. Stále ukazovali publiku svou neuvěřitelnou sílu. Povídá se, že každý z nich měl být schopen uzvednout až sto třicet šest kilo. Ale jedna novinka zde vlastně byla. Pokud se našel mezi diváky nějaký odvážlivec, mohl se pokusit jednoho z bratrů přeprat sám.

Konec kariéry Waina a Plutanora

Po angažmá v cirkuse P.T. Barnuma přešli bratři do muzea a divadla Eugene Robinson’s Dime. Téměř po čtyřiceti letech cestování se mohli konečně usadit na jednom místě. V roce 1903 si ale řekli, že již nastal čas odebrat se na zasloužený odpočinek. Odstěhovali se do Massachusetts, kde se zabydleli vedle svého starého přítele a manažera Hanforda Warnera.

Hiram zemřel 16. března 1905, Barney ho následoval o sedm let později. Jejich náhrobek sice nese označení “malí muži”, to ale vypovídá jen o jejich vzrůstu. Svůj život totiž prožili opravdu naplno.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wild men of Borneo

Sometimes-intertesting.com: The Wild Men of Borneo – Hiram and Barney Davis

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články