Divoký život „Černého papeže“: Anton LaVey pořádal rituály plné orgií, hollywoodských hvězd a uctívání Satana

Divoký život „Černého papeže“: Anton LaVey pořádal rituály plné orgií, hollywoodských hvězd a uctívání Satana
Zdroj: Profimedia

Anton LaVey založil v roce 1966 v Kalifornii Církev Satanovu. Tím si vysloužil přezdívku Černý papež a byl považován za nejhoršího člověka na světě. On sám však oslavoval Satana hlavně jako symbol lidství a svobody. A jakožto rozený showman prožil pěkně bouřlivý život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2021 16:30

Anton Szandor LaVey, původním jménem Howard Stanton Levey, byl skutečně nezapomenutelný exot. Vyholená hlava a kozí bradka z něj dělala prvotřídního padoucha. K založení vlastní církve mu napomohla éra hippies a jejich záliba ve všemožných alternativních odnožích náboženství.

Polopravdy a lži Antona LaVey

Anton se začal zajímat o mystično již ve velmi raném věku. Tvrdil, že jeho babička pocházela z Transylvánie a vyprávěla mu příběhy o démonech a upírech. Byla to však pravda? Později vyšlo najevo, že LaVey velmi rád mlžil a mystifikoval. V 16 letech opustil školu a začal si vydělávat hraním na varhany. Prý se pak také připojil k putovnímu cirkusu, kde zastával post krotitele lvů. Novináři však zjistili, že šlo o pouhou smyšlenku.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Tarih ve Din (GT) (@tarihvedin)

Mezi další bludy patřilo i tvrzení, že pracoval u policie, spal s Marilyn Monroe a uměl hudbou hypnotizovat zvířata. Jisté akorát je, že se v roce 1960 rozvedl a následně navázal dlouholetý vztah s Diane Hegarty, která mu pomohla vybudovat Církev Satanovu.

Zrod Černého papeže

Církev Satanova začala oficiálně fungovat 30. dubna 1966. Záhy se v Antonově černém domě (skutečně měl černou fasádu) začaly odehrávat rituály zahrnující jen velmi spoře oděné ženy. Někdy představovaly čarodějnice, jindy zase ležely nahé na oltáři jako oběti. Samotný Anton si během obřadů nasazoval rohy, aby se co nejvíce přiblížil Ďáblovi. Zanedlouho si také vysloužil přezdívku Černý papež.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anton Szandor LaVey (@antonlaveyofficial)

Původně se mělo v církvi pouze debatovat, orgie však převálcovaly všechny pokusy o jakýkoli smysluplný rozhovor. Anton LaVey se ale s takovou image nesmířil a vydal Satanistickou bibli, aby dodal svému hnutí punc vážnosti. Hlavní myšlenkou publikace bylo, že by si lidé měli užívat života naplno a nenechat se ničím a nikým omezovat. Odmítala se tradiční křesťanská dogmata, včetně pocitu viny.

Hollywood vzdává poctu Satanovi

LaVeyova učení si všimly i hollywoodské hvězdy, třeba známý bavič Sammy Davis Jr. K církvi se přidala i slavná modelka a herečka Jayne Mansfield, která se dokonce do Černého papeže zamilovala. Nakonec se ale jejich cesty rozešly. O rok později zemřela během tragické autonehody a šuškalo se, že za to mohl právě LaVey, který na ni měl uvalit kletbu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Anton Szandor LaVey (@antonlaveyofficial)

O Antonovi se toho povídalo skutečně hodně. Třeba i to, že měl dělat konzultanta režisérovi Romanu Polanskému, když točil horor Rosemary má děťátko. Ba co víc, postavu Satana měl prý ztvárnit on sám. Přestože se později ukázalo, že tomu tak nebylo, zájem o jeho osobu neustále rostl.

Černý papež pořádal satanské svatby a do chodu církve zapojil celou rodinu. Neváhal pokřtít ani svou malou dceru. Tím si znepřátelil všechny ortodoxní křesťany. Výhrůžky smrtí poté byly na denním pořádku. Po vražedném běsnění Mansonova kultu ale zájem o satanismus značně poklesl. LaVey se stáhl do undergroundu. Jen občas o něm vyšel článek v novinách, kde se snažil šířit své učení. Zemřel 29. října 1997 ve věku sedmašedesáti let.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: Devil Horns, Orgies, And A Black Pope: The Wild Life of Anton LaVey

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články