Bran, tajemný hrad hraběte Drákuly: Nad jeho ohavnostmi dodnes zůstává rozum stát

hrad Bran, Drákula
Zdroj: Wikimedia Commons, Todor Bozhinov, CC BY-SA 4.0
Hrad Bran navštíví ročně až milion turistů. Přesto na něm Drákula pobýval spíše sporadicky. Jeho skutečným domovem měla být tvrz Pointeri.
Pořádají se zde různé akce. Kdo má zájem, může na hradě prožít i svatební noc. Ti, kdo ale na hradě přespí, jsou považováni za odvážlivce.
Hrobka Vlada III. Napichovače. Mají ho ikony svatých udržet ve spánku?
Z Drákuly se stal časem velmi výnosný byznys.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Ve středověku byl hrad Bran jedním z údajných sídel Vlada III., kterého všichni známe pod přídomkem Drákula. V současnosti působí toto místo spíše zarážejícím dojmem, když uvážíme, kolik lidí bylo na hradě umučeno. Z bývalého příbytku krutovládce se totiž stala výdělečná turistická atrakce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 10. 2020 13:00

Vlad III. zvaný též Naražeč a Napichovač byl valašský kníže. V Rumunsku a Bulharsku má určitý status hrdiny kvůli bojům s Osmanskou říší, zbytek světa ho nejvíce vnímá jako předlohu pro upíra Drákulu. V žebříčku sta největších Rumunů všech dob se umístil na úctyhodném dvanáctém místě.

Zkazky o krutosti

Vlad III. proslul hlavně svou krutostí. K ohavným činům mělo docházet jak na jeho hradě, tak i v blízkém okolí. Asi jeho “nejpopulárnější” popravou bylo naražení na kůl, odtud jeho přízvisko Napichovač a Naražeč. Špička klády vyšla ven ústy, a to působením gravitace a váhy lidského těla. Tradovalo se, že smrt mohla ve výjimečných případech přijít až za tři dny. Většinou však agónie trvala několik hodin.

A tuto podívanou si měl Vlad dávat jako kulisu k jídlu. Jindy zase nechal Turkům přibít hřeby turbany na hlavy, neboť z náboženských důvodů je odmítli smeknout. V záchvatu zuřivosti měl také vyříznout z břicha své milenky nedonošený plod, který si pak vystavil v ložnici. Jeho hněvu neunikli ani sluhové. Měl údajně souložit s jejich utýranými mrtvolami, děti nevyjímaje. Je však otázkou, kolik je na tom všem pravdy. Většina jeho skutků vyšla po jeho smrti v pamfletech nevalné kvality.

Hrad Bran

Rumunsko a Drákula. Bez tohoto spojení by mnoho turistů ani nevědělo, že tato země vůbec existuje. Rumuni si jsou toho moc dobře vědomi, a tak se z toho snaží vytěžit co nejvíce. Tedy alespoň někteří z nich. A tak na hrad Bran, který je jedním z míst, kde měl vladař pobývat (ve skutečnosti se měl nejvíce pohybovat na Pointeri, ze kterého je ruina), se hrnou ročně statisíce senzacechtivých milovníků vampýrů. Není se čemu divit, v kombinaci s krásnou okolní krajinou jde o úchvatný, ne-li romantický zážitek.

Kdo chce, může si koupit plastovou figurku Drákuly nebo falešné upíří zuby. V areálu hradu se konají také různé strašidelné akce, které vrcholí svátkem všech mrtvých Halloweenem. Čilý ruch panuje ale i v podhradí. Je libo pivo v korbelu s upíří hlavou? Nebo řádně krvavý steak?

Drákulu si můžete koupit i v hypermarketu

Ten, kdo nerad cestuje a oželí různé Vladovy “speciality” a místní kořalky, si může koupit v jakémkoli našem větším obchodním řetězci Drákulovo víno. I tímto způsobem lze nasát atmosféru tajemného Rumunska. Ať už byl Vlad III. jakýkoli, přinesl svému lidu velmi dobrý způsob obživy.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vlad III.

Oficiální stránka hradu Bran

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články