Marcel Marceau: Jeho mimické umění zachránilo životy 70 židovských dětí

Odvážný mim Marcel Marceau: Zachránil 70 židovských dětí, kterým hrozil koncentrační tábor
Zdroj: Wikimedia Commons/press photo, Public domain
"Hudba a ticho se doplňují, protože hudba se skládá z ticha a ticho je plné hudby.""Nikdy nenechte mima mluvit. Nebude chtít přestat.""Někdy je dobré mlčet.""Ty nejdojemnější okamžiky našeho života jsou vždy beze slov."+ 1 fotka+ 2 fotky

Když se řekne mim, většina lidí si představí drobnou postavičku s bílou barvou na obličeji, která důmyslnými pohyby vypráví nějaký příběh. Tento popis by platil i na Francouze Marcela Marceaua, který se stal světově proslulým. On však ukrýval ještě jednu stránku, byl totiž válečný hrdina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 12. 2022 16:00

Marcelovo mimické umění se zrodilo během působení v odboji. Právě výrazy jeho tváře mnohokrát udržely v tichosti židovské děti, se kterými utíkal před nacistickými hlídkami až ke švýcarským hranicím, kde byly konečně v bezpečí.

Raný život Marcela Marceaua

Rodiče Marcela Marceaua patřili k milionům východoevropských Židů, kteří se rozhodli odejít na západ za vidinou lepší životní úrovně. Když zrovna nepomáhal otci v řeznictví, rozvíjel svůj divadelní talent. V pěti letech objevil Charlieho Chaplina, který se pro něho stal idolem. Od té doby snil o tom, že i on jednou stane před publikem.

Když v roce 1940 napadli Francii nacisté, bylo mu pouhých 17 let. O rok později se přidal k odboji, Nejprve falšoval dokumenty, pak ho přiřadili do skupiny, která měla za úkol převádět židovské děti do Švýcarska.

Nebojácný Marcel Marceau

S vyděšenými dětmi se musí jednat opatrně. Když se Marcel vydával za skautského vedoucího, který jde s dětmi na procházku v lese, nevypadalo by moc dobře, kdyby celou dobu plakaly. Jenomže jak je uklidnit? Právě tehdy ho napadlo, že začne používat mimiku. Bavil je, tiše s nimi komunikoval a vyhýbal se německým hlídkám. Pak už jen stačilo dojít ke švýcarské hranici, kde čekal další člověk.

Díky tomu zachránil víc než sedmdesát dětí, které by jinak skončily v koncentračních táborech. Jednou prý dokonce narazil na třicet německých vojáků. Myslel si, že je s ním amen a nevyhne se zajetí. Pak jim ale zkusil naznačit, pouze řečí těla, že je průzkumníkem velké francouzské jednotky. Pokud se chtějí vyhnout jatkám, měli by ustoupit. Poslechli ho...

Poslední dny druhé světové války

V srpnu roku 1944 byli Němci vyhnáni z Paříže. Marcel Marceau se konečně mohl vrátit do hlavního města, kde ho čekala pozice styčného důstojníka mezi ozbrojeným odbojem a armádou generála Pattona. I k němu se pak začaly donášet zkazky o legračním francouzském mimovi, který uměl napodobit téměř jakoukoli emoci, situaci nebo reakci. Své první vystoupení tak měl Marceau před 3000 americkými vojáky.

„Po válce jsem nechtěl mluvit o svém osobním životě. Ani o tom, že můj otec zemřel v Osvětimi. Plakal jsem pro něho, stejně jako pro ostatní miliony lidí, kteří přišli o život,” řekl jednou Marcel Marceau. A tak se zrodil hrdina Bip, s křídově bílou tváří a růží za kloboukem. Díky tomu se mim dostal na světová pódia. Svému umění se věnoval více než padesát let. A jen málokdo přitom věděl, že kdysi udatně bojoval proti nacismu...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Marcel Marceau

Allthatsinteresting.com: How French Mime Marcel Marceau Got His Start Smuggling Jewish Children To Safety During The Holocaust

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články