100 let stará společenská pravidla: Kolik toho směla vypít dáma a na co měly myslet těhotné?

100 let stará společenská pravidla: Kolik toho směla vypít dáma a na co měly myslet těhotné?
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Collection gallery, CC BY 2.0

Přemýšleli jste někdy nad tím, co velela etiketa před sto a více lety? Dnes se zdá, že stačí pouze vědět, kdy říct prosím a děkuji, a na jaké jídlo použít ten správný příbor. V minulosti ale existovalo tolik pravidel, mnohdy opravdu bizarních, že z toho musela jít nejednomu člověku hlava kolem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 08. 2021 14:00

Pravidla etikety se kdysi týkala snad všech aspektů života. Musela se dodržovat nejen na veřejnosti, ale i v soukromí. Podívejte se na ty největší „lahůdky” staré přes sto let.

Dámy, pozor na alkohol!

Britská příručka The Habits of Good Society: A Handbook of Etiquette for Ladies and Gentleman z roku 1880 praví, že správná dáma by měla ve společnosti vypít pouze jednu sklenku šampaňského. Každá další by byla vskutku velmi nevhodná.

Pokud by se opila, možná by zapomněla na to, že smí dávat jen ručně vyrobené dárky. Svému partnerovi ho však může dát pouze v tom případě, že jí podaruje jako první. Horší to bylo ale s dětmi. Pokud dostaly dárek, který se jim nelíbil, musely zatnout zuby a poděkovat. Jakékoli vyjádření nesouhlasu nebo odporu bylo pro ně zcela nepřípustné.

Tvrdá výchova 20. století

Na počátku dvacátého století přistupovali lidé k výchově dětí zcela jinak než dnes. Vše začínalo již v období těhotenství. Odborníci radili nastávajícím matkám, aby myslely pouze na hezké věci. Z nečistých myšlenek se měly rodit zlobivé děti. Nedoporučovala se také přílišná náklonnost. Rodič si měl s dítětem začít hrát až od čtvrtého měsíce, jinak by byl kojenec příliš rozmazlený. Totéž platilo pro objímání, líbání a mazlení.

S těhotenstvím se pojila ale ještě další vtipná pravidla. Ženám se nedoporučovalo nikam cestovat, dokonce ani v autě. Volný čas se tak mohl využít, kupříkladu, na telefonické rozhovory s kamarádkami. Etiketa v tomto případě velela usmívat se, i když nás nikdo neviděl, a zároveň nedoporučovala začínat hovor otázkami typu: „Kdo je to?" a „Co chcete?

Moderní rytíři

Víte, že v padesátých letech bylo velmi dbáno na pravidlo, které pochází z dob středověku? Žena by se měla muže držet vždy za levou paži. Bylo to kvůli bezpečnosti. Rytíři byli totiž zpravidla praváci, a tak museli mít tuto ruku volnou a připravenou k boji. Pokud jste takto zaklesnuti do sebe dorazili do restauračního zařízení, bylo vhodné, aby vše platil muž. Neměl také nikdy zapomenout na cigarety. Tehdy kouřil skoro každý, třeba i v letadle nebo ve veřejné hromadní dopravě.

Jestliže byly pro dámu cigarety příliš silné a potřebovala si odkašlat, měla k tomu použít kapesník, který se držel výhradně v levé ruce. Ta byla označována za osobní, pravá byla společenská a sloužila k přivítání se s jinými lidmi. Chraň bůh, abyste v pravačce držely také sklenku s alkoholem nebo kabelku. To byste si je při každém potřesení rukou přendávaly do druhé ruky? A ještě jeden společenský požadavek, který byl určený pro změnu mužům - do tmavé místnosti vstupujte vždy jako první.

Zdroje informací:

Goodhousekeeping.com: The Weirdest Etiquette Advice From the Past 100 Years

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články