Eva Braunová: Fanatická nacistka byla za Hitlera vdaná pouhých 24 hodin

Eva Braunová, Adolf Hitler, Berghof
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC-BY-SA
Eva Braunová se s Adolfem Hitlerem seznámila v ateliéru fotografa Heinricha Hoffmanna, kde pracovala jako asistentka.Když se stala Hitlerovou milenkou, čekal ji život v utajení. Nikdo se o tom nesměl dozvědět.Psychicky to nezvládla a pokusila se o sebevraždu. Dostala za to nový byt.Při dalším pokusu jí byl umožněn vstup do Berghofu.+ 3 fotky+ 4 fotky

Byla to láska na život a na smrt. Eva Braunová čekala celých čtrnáct let na to, aby si mohla vzít svého milovaného führera. Jenomže netušila, že v jejich velký den bude z Hitlera rozklepaná a neurotická troska a že jejich svazek bude trvat pouhý den a bude zakončen společnou sebevraždou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 10. 2020 13:00

Eva Anna Paula Braunová se narodila 6. února 1912 v Mnichově. K nacistické straně se dostala díky Heinrichu Hoffmannovi, kterému dělala v jeho ateliéru asistentku. Byl oficiálním fotografem NSDAP. A tak se také seznámila s Adolfem Hitlerem, jenž ji začal zvát do restaurací a do kina. V roce 1936 se přestěhovala do Berghofu, který se nacházel poblíž Berchtesgadenu. Na počátku dubna roku 1945 odjela z Mnichova do Hitlerova bunkru v Berlíně.

Mladá a nevinná

Eva odpovídala všem Hitlerovým představám. Když se poznali, bylo mu čtyřicet, jí sladkých sedmnáct. Stala se tak pro něj tvárnou hmotou, kterou mohl svými bludy a myšlenkami vytvarovat k obrazu svému. On sám byl v té době stoupající politickou hvězdou. Zdecimovanému Německu, kde se chodilo pro obyčejný chleba s rancem plným peněz, sliboval, pokud zvolí jeho stranu, jen samé zářné zítřky.

A svým způsobem se mu to podařilo. Dokud nerozpoutal druhou světovou válku. Ale zpět k Evě a jejímu vztahu k budoucímu nacistickému diktátorovi. V Hitlerově životě byla ještě jedna mladá dívka, jeho neteř Geli Raubalová. I ji se snažil ovládnout a mít kontrolu nad celým jejím životem. Geli však takový tlak neunesla a zastřelila se.

Chtěl ji, ale tajně

V roce 1931 se Braunová stala Hitlerovou oficiální milenkou. Oficiální tedy v jistém slova smyslu. Nikdo o ní nesměl ve skutečnosti “vědět”. Jednak by Hitler přišel o část šílených fanynek, které o něm každý večer snily a snažily se ho na stranických sjezdech dotknout, a také by tím narušil svou pečlivě budovanou image asketického vůdce, který vidí jen blaho své země.

Tajný vztah však nebyl Evě po chuti. Po vzoru Geli se pokusila o sebevraždu. Zbraň si sice přiložila k hrudi, ale minula a poranila si jen lehce krk. Hitler se jejího činu zalekl a snažil se ji uchlácholit koupí nového bytu. Po nástupu do úřadu kancléře se však celá situace znovu opakovala. Tentokrát se chtěla Eva otrávit léky. Zachránila ji však její sestra. Vůdce tak raději místo dalšího drahého dárku zvolil jiný přístup a umožnil Braunové vstup do Berghofu.

Vysněná svatba

Po několika letech vítězství, kdy se zdálo, že je nacistická válečná mašinérie neporazitelná, přišly první porážky a nucený ústup. Vše skončilo v dubnu 1945. Hitler se stáhl do svého bunkru v Berlíně, kde za ním přijela i Eva. Na své narozeniny dostal Hitler dárek v podobě sovětských vojsk, která začala ostřelovat Berlín.

Většina pohlavárů buď utekla nebo se klonila ke kapitulaci. Eva však o tom nechtěla ani slyšet. Dál Hitlera povzbuzovala k boji a nesmyslnému zabíjení. Ke konci války “bránily” Berlín i malé děti. 29. dubna se konečně dočkala, její milovaný Adolf kývl na svatbu.

Ve čtyři hodiny ráno se po čtrnácti letech stala paní Hitlerovou. Místo líbánek jí byla navržená sebevražda. Nebylo přípustné, aby je Rusové vystavovali jako cvičené opice. Eva samozřejmě souhlasila. Jejich těla byla pak spálená na dvorku za bunkrem. Anebo to bylo jinak a Hitler uprchl do Argentiny?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eva Braunová

Wikipedia.cz: Adolf Hitler

Prima Zoom: Zamilovaná do Adolfa Hitlera

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články