Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo
Zdroj: Pixabay

I ve středověku žili lidé v poměrně uspěchané době. Častokrát neměli čas najíst se doma a zvolili rychlé občerstvení. Ano, i tehdy již existovala jakási prvotní verze současného fast foodu. Podle univerzity v Pensylvánii se koncept fast foodu dokonce objevil již ve starověkém Římě. Čím tedy mohli lidé kdysi zahnat hlad?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 09. 2021 14:00

Rodiny žijící v městských oblastech obývaly často velmi malé příbytky. Neměli přístup ke sklepům, kde by mohli uchovávat potraviny, chyběly jim také hrnce, pánve a nádobí. Jedna studie ze čtrnáctého století, která byla provedena v anglickém Colchesteru, uvádí, že jen 3 % domácností platících daně měly vlastní kuchyň. Rychlé občerstvení bylo jedinou možností, jak se najíst.

Masové koláče a paštiky

Co měli nejraději středověcí hosté restaurací s rychlým občerstvením? Mezi nejoblíbenější jídla patřily masové koláče a paštiky. Třeba právě onen masový koláč byl díky pevné krustě velmi dobře přenosný. Bylo možné ho sníst i venku, třeba jako současný hamburger.

Za masovou náplň koláčů si navíc prodejci mohli účtovat jen zákonem danou odměnu. Najedli se tak i ti, kteří měli po kapsách jen velmi málo hotovosti. Nezapomínalo se však ani na koláče, palačinky a oplatky. To vše jste si mohli snadno s sebou odnést. Dále to byl velmi levný chléb, vyráběl se totiž ze snadno dostupné mouky.

Špatná pověst středověkého fast foodu

Dalším společným rysem, který spojuje středověký a současný fast food je špatná pověst. Kuchaři, jenž tato jídla připravovali, nedbali na hygienu. Rádi také své zákazníky šidili. Často se různé pokrmy vyráběly ze zkaženého králičího masa a klobás. Paštiky měly těsně před datem spotřeby a hovězí bylo vydáváno za divočinu.

Nelibý zápach a chuť byla maskována výrazným kořením. Mohli si to dovolit. Takovýto druh pohostinství nebyl nijak regulován. V současnosti máme sice již i v této oblasti nastavena určitá pravidla, přesto se doporučuje zdravější typ stravování.

Jedli lidé ve středověku nezdravě?

Za špatný zdravotní stav lidí ve středověku nešlo vinit pouze masové koláče nebo zkažené ingredience. Chudí trpěli nedostatkem živin a vitamínů pro správné fungování těla. Tyto problémy se ale nevyhnuly ani šlechtě. Rolníci měli paradoxně ještě tu výhodu, že si mohli častěji dopřát ovoce a zeleninu. Navíc, co si sami vypěstovali, měli zadarmo.

Středověká strava se skládala primárně z karbohydrátů. A i když takto jednostranné stravování s sebou přinášelo mnoho rizik, někteří odborníci zastávají názor, že tato jídla byla mnohem zdravější než to, co konzumujeme nyní. Kde je tedy pravda?

Zdroje informací: 

Grunge.com: The Truth About The Dangers Of Medieval Fast Food 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články