Míla Myslíková: Neměla vlastní děti, na konci života ji o všechno připravila sekta

Míla Myslíková: Neměla vlastní děti, na konci života ji o všechno připravila sekta
Zdroj: Profimedia.cz

Herečka Míla Myslíková zemřela 11. února před šestnácti lety. I když byla přímo předurčena pro role matek, osud jí vlastní rodinu a děti nedopřál. Ke konci života navíc těžce onemocněla a přišla o veškerý majetek.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 11. 02. 2021 08:00

Malá Bohumila, kterou dodnes známe jako Mílu Myslíkovou, se do rodiny Myslíkových narodila 14. února 1933 v Třebíči. Její tvář si pamatujeme třeba z role maminky ve filmu Marečku, podejte mi pero, možná si ji vybavíme i jako maminku Štěpána Šafránka z Básníků nebo jako ráznou skladnici z filmu Holky z porcelánu – možností je na výběr nepřeberně. K divadlu a jeho atmosféře měla blízko od dětství, protože maminka provozovala půjčovnu divadelních a karnevalových kostýmů, takže malá Bohumila měla každý den na výběr, kterou princeznou se chce stát. Když povyrostla, pomáhala také s půjčováním.

Divadlo i film

Nejprve koketovala s psaním, její cesta pak docela přirozeně vedla na JAMU, i když rodiče z takového výběru příliš nadšení nebyli. Nakonec ale ustoupili. Studium úspěšně ukončila v roce 1955 a následovala léta strávená v brněnských divadlech, nejprve v Divadle Bratří Mrštíků a potom i v brněnském Státním divadle. Odtud její cesta vedla na Kladno a také k Československému filmu. Právě film ji proslavil nejvíce a její herecké umění uchoval i do dnešních dní.

Nevydařené manželství

Možná si herečku Mílu Myslíkovou pamatujeme spíš z jejích rolí, které ztvárnila ve vyšším věku, kdy se svojí figurou hodila na postavy zasloužilých matek – a hrála je dokonale. V mládí ale měla krásnou postavu, a tak netrpěla nouzí o nápadníky. Štěstí se jí však vyhýbalo… Nedlouho po ukončení JAMU se vdala za herce Štěpána Zemánka, ale brzy se ukázalo, že šlo o agresivního alkoholika. Proto se rozhodla ze vztahu i z manželství odejít. Byla přece ještě mladá, děti neměli, a tak nebylo co řešit.

Finská láska

V životě Míly Myslíkové se později objevilo několik dalších mužů, jenže žádného z nich si nevzala a také z těchto vztahů nevzešlo dítě. I když se v roce 1962 hluboce zamilovala do muže, kterého potkala na festivalu v Karlových Varech, tak docela běžný vztah z toho nevznikl. Její vyvolený byl totiž finský novinář Heikki, který ji sice přivedl i k lásce k jeho rodné vlasti, ale po celou dobu jejich vztahu byli od sebe vzdáleni stovky a stovky kilometrů. Když herečka později odešla do důchodu, trávila čas cestováním a několikrát navštívila i Finsko. Zápisky z této země vydala pod názvem Finský maraton.

Vysněný vztah i krutá nemoc

Skutečnou lásku, takovou, o jaké pravděpodobně celý život sní většina žen, ale Míla Myslíková našla až na sklonku svého života. V té době už nehrála, a tak měla čas na své milované psaní a na pana Václava, s nímž trávila volný čas v kavárně. Protože se nikdy nestala matkou, postupně ji opouštěli všichni členové širší rodiny, až nakonec zůstala sama jen se svým psem. Navíc se u ní začala projevovat Parkinsonova nemoc, a to jí zabránilo natáčet pokračování Básníků. Předposlední díl – snímek Jak básníci neztrácejí naději, vznikl jen rok před její smrtí a musel se bez slavné herečky obejít.

Životní omyl

Konec života Míly Myslíkové byl poznamenán nepříjemným omylem, který ji přivedl do spárů sekty, jíž odevzdala prakticky veškerý svůj majetek. V touze po společnosti blízkých lidí a také po opoře, jakou lidé nacházejí ve víře, se přidala k Hnutí Grálu, jemuž věnovala většinu svého majetku. Herečka a spisovatelka zemřela 11. února 2005 v Praze.

Zdroje informací: 

Česká televize: Příběhy slavných: Samotářka Míla

Wikipedia.cz: Míla Myslíková

CSFD.cz: Míla Myslíková

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články