Vypadl z letadla, hořel a vyhrál milion dolarů: Neuvěřitelný osud nejšťastnějšího smolaře světa

Frane Selak měl v životě tolik štěstí, že se o tom jiným lidem nemůže ani zdát
Zdroj: Wikimedia.commons, Swen Dois, CC-BY-SA-4.0

Frane Selak je muž, o němž bychom mohli říct, že je největším šťastlivcem pod sluncem. Chorvatský učitel a hudebník patrně má (podobně jako kočka) mnohem více životů než běžní lidé. Do devadesátých narozenin se mu podařilo sedmkrát uniknout ze spárů smrti v situacích, které by kdokoliv jiný jen těžko přežil. Posuďte sami…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 21. 01. 2021 11:00

Je štěstí, nebo smůla stát hned sedmkrát tváří v tvář smrti, i když se Franemu Selakovi vždy podařilo uniknout? Poprvé se mu téměř zvonila hrana v dvaatřiceti letech. Psal se rok 1962 a Frane cestoval vlakem ze Sarajeva do Dubrovníku. Když do něj nastupoval, nemohl tušit, že tím odstartuje neuvěřitelnou sérii nehod se šťastným koncem. Alespoň pro něj. Vlak totiž znenadání vykolejil a sjel do řeky. Frane z nehody vyvázl jen se zlomenou rukou, neštěstí si ale vyžádalo životy sedmnácti spolucestujících. 

Z letadla do sena

Ruka se zahojila, kost srostla a mohli bychom si myslet, že si Frane svůj díl smůly už vybral. Jenomže to by nesměl jen o rok později sednout do letadla, kterým spěchal za nemocnou matkou. Při svém prvním letu se ale dočkal více než nepříjemného překvapení. Došlo k poruše motorů, tlak v kabině klesl a letadlo začalo padat. Frane ještě před dopadem vyletěl vyraženými dveřmi a nemohl čekat nic jiného než přistání na tvrdé zemi a přát si, aby smrt přišla rychle. Na rozdíl od dalších devatenácti spolucestujících ale znovu přežil, a to díky kupce sena, v které skončil. Zdá se to neuvěřitelné? Jistě, ale pořád je to jen začátek.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ashyq_sөz (@instafacts_faktiler)

Únik před výbuchem

Tři roky to vypadalo, že se osud nad Franem už slitoval a nechá ho žít v klidu. Pak se ale posadil za volant autobusu. Dostal smyk a při havárii se zabili čtyři lidé – on opět přežil, ale snad jen proto, aby mohl dál sbírat body v téhle zvláštní hře se životem. Vždyť o další čtyři roky později jen o vteřiny zvítězil nad dalším možným neštěstím, když začal hořet motor auta, které řídil. Frane dokázal z jedoucího auta vyskočit, a jak se ukázalo, skutečně na poslední chvíli. Jen o vteřiny později se oheň dostal k palivové nádrži a nemohlo následovat nic jiného než mohutný výbuch.

Požár i srážka s autobusem

I další nehoda se odehrála v autě a hlavní roli sehrál oheň. Rozbité palivové čerpadlo způsobilo požár a oheň se větracími otvory dostal až k řidiči. Tentokrát přišel Frane o vlasy, ale život si znovu zachránil. Potom následovala nezvykle dlouhá dvaadvacetiletá pauza, kdy mohl nešťastný šťastlivec zůstat v klidu. V roce 1995 však jen velkou náhodou přečkal nehodu, když jej srazil autobus a Selak vyvázl s lehkým zraněním. Komu jinému by se to podařilo?

Pád do propasti

Sedmým a snad posledním případem, kdy tomuto muži šlo o život a on jen zázrakem přežil, se stala automobilová nehoda, při níž se jeho auto čelně srazilo s nákladním vozem. Stalo se to na horské silnici, automobil s Franem byl vymrštěn z vozovky a padal do hlubiny. Dopadl ale jen automobil. Jeho řidič, který jel naštěstí sám a neměl zapnuté bezpečnostní pásy, z auta vypadl a zůstal viset na stromě nad roklí. Kolik štěstí si asi tak jeden člověk může za život vybrat?

Odměna na závěr

Franeho příběh by zde mohl skončit, a i tak by pravděpodobně šlo o člověka s největším štěstím na světě. Osud se ale rozhodl odměnit jej za všechny útrapy, kterými si musel projít a přežít je. V roce 2003, když bylo Selakovi třiasedmdesát let, vyhrál v loterii více než milion dolarů. Zužitkoval je opravdu poctivě. Koupil dva domy, loď a velkou část výhry se rozhodl darovat svým známým a příbuzným. Sám se rozhodl žít velmi skromně. Z jeho neuvěřitelného štěstí tak nakonec měli radost a užitek i ostatní.

Zdroje:

Wikimedia.org: Frane Selak

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články