Temné pozadí luxusních značek: Hugo Boss sympatizoval s nacisty ještě před nástupem k moci, dřeli u něho i váleční zajatci

Hitlerův krejčí Hugo Boss: Uniformám nechyběl styl či elegance, bohužel se šily pro nacisty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Stranický průkaz NSDAP vydaný na jméno Hugo Boss je důkazem toho, že mu tato doktrína nebyla úplně cizí.Prací pro nacisty se Hugo Boss chválil i v reklamě.Nejprve se v dílnách Hugo Boss šily uniformy pro SA, pak pro SS.Pro šití se využívali i váleční zajatci.+ 4 fotky+ 5 fotek

Spousta slavných oděvných značek má ve svých ateliérech ukryté pořádné kostlivce. Ten, kterého bychom našli u legendárního Huga Bosse, se jmenuje Adolf Hitler...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2023 16:00

Společnost Hugo Boss AG byla založena v roce 1924 v malém německém městě Metzinger. Počátky této oděvní firmy byly těžké. Po první světové válce a vysokých reparacích neměl nikdo na nic peníze. Těch pár uniforem pro policisty a několik stylových mundúrů pro jednotky SA podnik nezachránilo. Pak ale přišel rok 1931 a s ním malý muž s velmi srandovním knírkem a pronikavýma očima...

Oficiální krejčí nacistů

Hugo Ferdinand Boss uzavřel v roce 1931 se svými věřiteli dohodu, po které mu zůstalo pouhých šest šicích strojů. Mohl ale konečně obnovit své podnikání. A to se mu skutečně podařilo, neboť po vstupu do nacistické strany začal finančně podporovat SS. Bylo to ale čistě z obchodních důvodů, jejich doktrína pro něho prý byla zcela cizí.

Hugo Boss v reklamě na přelomu let 1934/35 tvrdil, že se jeho firma stala oficiálním dodavatelem uniforem pro nacisty již v roce 1924. Pravdou ale je, že to bylo až o čtyři roky později. Nejprve se začaly šít uniformy pro Sturmabteilung (SA), polovojenskou organizaci, která sehrála klíčovou roli při vzestupu Hitlera k moci.

Pak přišly na řadu černé košile čili SS (ozbrojená složka NSDAP), které měl pod palcem vášnivý chovatel slepic Heinrich Himmler. A to nebylo vše. Dobře měli vypadat i ti nejmenší. Ze značkového oblečení se tak mohla těšit i zfanatizovaná drobotina Hitlerjugend. Později došla řada i na motoristickou divizi a další stranické organizace.

Hugo Boss a Adolf Hitler

Dle historiků i Hugo Boss podlehl mámení zaměstnat levnou pracovní sílu. V posledních letech druhé světové války měl ve své firmě využívat zajatce z pobaltských států, Belgie, Francie, Rakouska, Polska a SSSR. Bylo jich okolo 150. A to nebylo vše. Vedoucí pracovníci oděvní společnosti měli být horlivými stoupenci nacismu. A ač Boss tvrdil, že je mu toto hnutí putna, ve svém bytě měl mít fotku, na níž je s Adolfem Hitlerem.

Nacistická minulost značky Hugo Boss

V roce 1946 byl v rámci takzvané denacifikace vyzván k tomu, aby své chování a činy vysvětlil a ospravedlnil. Byl členem strany, posílal na její konta peníze a šil uniformy na míru, čili jinými slovy i pro pohlaváry... S žádným rozumným vysvětlením samozřejmě nepřišel. Vždyť již v roce 1933 bylo o něm známo, že s nacismem sympatizuje. Hugo Boss si za to vysloužil zákaz podnikání a tehdy obrovskou pokutu ve výši 100 000 marek.

Počáteční velmi přísný trest byl později změněn na mírnější kategorii "přívržence nacismu". Vlastnictví i chod společnosti převzal jeho zeť Eugen Holy. Hugo Boss zemřel v roce 1948 na zubní absces v Metzingenu okupovaném spojenci. Dožil se třiašedesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Hugo Boss (businessman)

Historyofyesterday.com: Hugo Boss - Hitler's Tailor

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články