4 vynálezy starých Egypťanů, které máme v koupelně dodnes

4 vynálezy starých Egypťanů, které máme v koupelně dodnes
Zdroj: Pixabay

Život starých Egypťanů není tak vzdálený tomu našemu. Co z jejich hygieny a péče o tělo přetrvalo do dnešní doby? Možná budete překvapeni, kolik toho je...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 06. 2021 14:00

Líčení, pastilky na svěží dech, kadeřníci a zubní pasta... Ač se to zdá neuvěřitelné, je to skutečně tak. Tyto rádoby výdobytky moderní doby využívali lidé již v dobách starověkého Egypta. Jaký je ale rozdíl mezi jejich původní a současnou podobou?

Líčení starých Egypťanů

Egypťané vynalezli líčení okolo roku 4000 před naším letopočtem. Tento objev se poté stal, a stále je, nedílnou součástí každodenního života žen a vlastně i mnoha mužů. A co měly tehdy Egypťanky ve své „kosmetické taštičce”? Měděnou rudu pro zelené oční stíny, uhlí pro černé linky. Rty si barvily červeným okrem a ruce tetovaly henou.

Platilo zde také pravidlo, že čím byl make-up výraznější, tím lepší bylo sociální postavení dané ženy. S tím šla ruku v ruce i osobní hygiena. Tělesný zápach nebyl přípustný. Kůže měla být navíc na dotek jemná a hladká. K tomu se používaly různé živočišné tuky (dnes jsou nahrazeny krémy), do nichž se dávalo kadidlo, lilie, či santalové dřevo.

Historie mátových bonbónů

Už vás někdy zachránily mátové bonbony před nepříjemným dechem? Poděkujte za to Egypťanům. Sice nekonzumovali sladké nápoje, zato jim zubní sklovinu ničily částečky písku obsažené v jídle. Problémy se zuby se tak objevovaly již u velmi mladých lidí. Vědci studiem mumií zjistili, že Egypťané měli potíže s dásněmi, které vznikaly právě opotřebením zubů. A tak vymysleli domácí lék, nebo přesněji předchůdce dnešních mátových bonbonů, který redukoval zkažený dech. Stačilo smíchat kadidlo s myrhou a skořicí, to vše povařit s medem a následně směs nalít do předem připravených formiček připomínajících svým tvarem pastilky.

Péče o vlasy

Staří Egypťané měli tak trochu zvláštní přístup k vlasům. Považovali je spíše za otravnou část svého těla. V každodenním horku se kvůli nim nesnesitelně potili. Trendový byl krátký sestřih, nebo úplně dohola. Podle některých zdrojů se kněží měli dokonce zbavovat veškerého ochlupení na těle každé tři dny. I zde docházelo k rozdělování. Kdo nebyl hladce oholen, byl ostatními považován za chudáka. A možná právě proto byli úplně první holiči ze starověkého Egypta. Své služby mohli totiž poskytnout i méně majetným.

Pořádně stará zubní pasta

Špatný chrup nedal starověkým Egypťanům spát. Nejprve začali přibalovat mrtvým na cestu párátka, aby se mohli před vstupem na druhý břeh alespoň trochu upravit. O něco později se objevil recept na zubní pastu. Skládala se z volských kopyt, popele, pemzy a spálených vaječných skořápek. Nedávno však došlo k objevu papyru s vylepšeným receptem na pastu. Našli bychom v ní kamennou sůl, pepř, mátu a sušený květ kosatce.

Zdroje informací:

Historyofyesterday.com: Four Ancient Egyptian Hygiene Related Inventions That You Use Today

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články