Ivanhoe a sir Walter Scott: Matku mu pohřbili zaživa a zabil ho workoholismus

Scott
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Film vznikl na základě knižní předlohy Waltera Scotta.Můžeme v něm vidět ty největší hvězdy stříbrného plátna, jako je Elizabeth Taylor, Robert Taylor či Joan Fontaine.Příběh se odehrává v Anglii za doby krále Richarda I. Ten se nevrátí z křížové výpravy, neboť je uvězněn v Rakousku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rob Roy, Srdce Edinburghu, Nevěsta z Lammermooru a Ivanhoe. To je jen velmi krátký výčet děl průkopníka historického románu, Skota Waltera Scotta. I přes očividný úspěch v profesním životě se s ním v dětství život nemazlil. Prošel si obrnou, která jej poznamenala na celý život. A jeho matku dokonce málem pohřbili zaživa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 08. 2020 16:00

Anglie, konec 12. století. Král Richard I: Lví srdce je uvězněný v Rakousku. Na trůn usedá jeho bratr Jan, což vyvolává spory mezi Normany a Sasy. Z křížové výpravy se zrovna vrací rytíř Ivanhoe, který hledá na hradě svého otce pomoc pro uvězněného panovníka. S tím mu pomůže Izák a jeho dcera Rebecca.

Na film Ivanhoe se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT 2

Celoživotní kulhání

V dětství postihla budoucího romanopisce obrna, která mu do života přinesla nevyléčitelné kulhání. Jeho rodiče však žili v naději, že se může jejich syn ještě uzdravit, a tak jej poslali na farmu k jeho dědečkovi Robertovi.

A právě tam, v romantické krajině Sandyknowe se zříceninou hradu, který kdysi patřil jeho předkům, se začal formovat Walterův zájem o romantismus a historii, jenž byl podporován pohádkami a historkami, které mu vyprávěla jeho babička a teta Jenny. V roce 1775 však dědeček Robert zemřel a Walter se tak musel vrátit zpět k rodičům a do reality všedního Edinburghu.

Omyl, jenž mohl mít tragické následky

O Walterově mamince, Anne Rutheford, se traduje, že kvůli své těžké nemoci byla prohlášena za mrtvou. Tak o tom alespoň rozhodl její vlastní otec, profesor lékařství. Po pohřbu však v noci navštívili hřbitov vykradači hrobů. Když otevřeli rakev s nebohou Anne, zjistili, že mrtvá není.

Otec Scotta byl povoláním právník a domácnost vedl přísnou rukou. Po svém návratu z farmy bydlel Walter s rodiči a všemi sourozenci. Dohromady jich byl úctyhodný počet: 11. Šest jich však zemřelo ještě před jeho narozením. Walter byl v pořadí devátý.

Pilný a učenlivý

Po posledních dvou pokusech, kdy rodiče doufali, že po pobytu v lázních přestane kulhat, poslali Waltera do školy. Nejdříve studoval doma, pak nastoupil na střední školu. Kvůli domácí výuce byl mnohem starší než jeho spolužáci a také se musel poprat s latinou, která mu moc nešla. V hodinách psaní ho ale stále vedl soukromý učitel.

V roce 1783 nastoupil na univerzitu, kde započal studium humanitních věd. Po dvou letech se mu však zhoršilo zdraví, což ho donutilo k tomu, aby ze školy odešel a nastoupil v kanceláři otce. Fakt, že ho tato práce nezajímala, zakrýval svou vrozenou pílí a učenlivostí.

Tahal lidi z vězení

Dal na přání svých rodičů a vystudoval práva. V té době se zamiloval do Williaminy Belsches, které se nějakou dobu dvořil. Ona si však vybrala jeho přítele. O něco později se seznámil s Charllotou, kterou si jeho rodiče okamžitě zamilovali, neboť na ni čekalo pěkné jmění.

Měli spolu pět dětí. Kdyby se věnoval jen knihám, byl by jeho příjem nedostačující. Nezbylo mu nic jiného, než dál tahat lidi z vězení, a také přijal místo zástupce šerifa. Navíc se z něj stal svobodný zednář, stejně jako byl otec. V roce 1806 byl jmenován jedním z nejvýše postavených úředníků skotského civilního soudu.

Potají založil vydavatelství, které se stalo záhy, bohužel, spíše prodělečným. Jak šel čas, začal se Walter věnovat i historii. Dokonce se mu podařilo najít korunovační klenoty a král Jiří ho za to povýšil do šlechtického stavu.

Finanční situace se tak opět zlepšila, což vyústilo v rekonstrukcí sídla Abbotsford. Bylo tam vše: splachovací záchody, osvětlení na plyn a dokonce zvonkohra coby alarm. V roce 1830 ho z přepracování zasáhla mrtvice a částečně ochrnul. Následovaly další záchvaty a bolest kloubů. Z toho posledního se už neprobral a zemřel na svém panství ve věku 61 let. Celý život ho hnala touha zajistit svou rodinu, workoholismus si však pak vybral tu nejvyšší daň.

Zdroj textu: čsfd, wikipedia, pozitivni-noviny.cz

Zdroj fotek: Česká televize, Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články