Jack a Jackie Kennedyovi: Avantýry se stovkami žen prezidentovi první dáma tiše trpěla

Jackie Kennedy
Zdroj: Wikimedia, Abbie Rowe - U. S. National Archives and Records Administration

Na počátku byla určitě velká láska. Později z ní už zbyla jen neformální, zato velmi dobře fungující manželská smlouva. Jackie měla jako prezidentova manželka moc, po které celý život toužila. JFK měl své avantýry, které mu první dáma trpěla.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 25. 07. 2020 14:00

Krásná plachá dívka jménem Jacqueline Lee Bouvier měla o svém životě jasno. Chtěla se hlavně dobře vdát. Zpočátku neměla velké ambice, toužila po velké a šťastné rodině a luxusním životě.

A to se jí poštěstilo, když se v květnu 1951 na večeři u manželů Barlettových seznámila Jackie s pohledným a mladým kongresmanem Johnem Fitzgeraldem Kennedym. Toho večera se však rozešli bez většího zájmu o další schůzku. Mladá Jackie ještě úplně nevěděla, jak na to, a JFK momentálně chodil s Audrey Hepburnovou. Brzy se ale měli potkat znovu, a to přímo v Kongresu, kam se Jackie vypravila v rámci univerzitní exkurze. Potkali se na chodbě, kongresman Kennedy ji před zraky ostatních studentů nadšeně uvítal a v klidu si s ní jen tak na chodbě před zraky ostatních domluvil rande. Jacquelinne pozvání na schůzku přijala a od toho dne byla Johnovi stále nablízku.

To ovšem neznamená, že byla jedinou ženou v jeho životě. Jacquelinne mu ale dělala pomyšlení. Byla vždy tam, kde ji potřeboval, podporovala ho, a přitom to nebyla žádná domácí puťka, ale velmi inteligentní žena, která ho dokonale reprezentovala. A to že zavírala oči nad jeho věčnými avantýrami, kterých měl požehnaně už před svatbou, ještě umocňovalo její sílu v jeho očích. Dva roky ale trvalo, než se vyslovil. Nakonec ale svou „čokoládu“, jak Jackii intimně říkal, požádal o ruku a 12. září 1953 se v kostele Panny Marie v New Portu vzali. A protože Johnovi se kdoví proč říkalo Jack, Jacquelinne si oficiálně zkrátila své jméno na Jackie. Z novomanželů se stali Jack a Jackie, pár století…

Procitnutí ženy politika

Přestože Jackie od počátku věděla o Johnových vysokých politických ambicích a byla pyšná na jeho úspěchy, politika ji nikdy nezajímala. A po čase jí byla hodně na obtíž. Svého milovaného muže viděla jen zřídka a když, musela ho doprovázet na společenské akce, které z duše nenáviděla. Johnova častá nepřítomnost se jí bolestně dotkla hlavně ve chvíli, kdy předčasně porodila jejich první dítě. Holčička se narodila mrtvá a Jackie byla na bolest sama. John byl na prázdninové cestě na Francouzské riviéře a domů se mu prý vůbec nechtělo. Nakonec ale přijel a zařídil pohřeb. Jejich první dítě bylo pohřbeno v rakvi s nápisem Baby Kennedy.

Když se Jackie vzpamatovala, rozhodla se spíš než na politickou kariéru svého muže soustředit se na rodinný život. Vrhla se na budování rodinného domu a nakupovala jako šílená. Nákupy totiž zaháněla smutek. Smutek ze samoty a smutek nad Jackovými „děvčaty“. A že těch bylo požehnaně!

V kůži první dámy a veřejného majetku

V roce 1960 se stal John Fitzgerald Kennedy prezidentem. Bylo mu pouhých čtyřicet čtyři let. Jackie byla v té době v osmém měsíci těhotenství, čekala konečně druhé dítě. Narodil se jí krásný chlapeček John.  Ačkoli byla na manžela pyšná, na roli první dámy se podle vlastních slov vůbec netěšila. A věděla proč. Náhle se stala se středem pozornosti, všichni ji pozorovali, hodnotili. „Je hrozné stát se v 31 letech kusem veřejného majetku,“ prohlásila tenkrát a odmítala se zúčastňovat oficialit. To ale nešlo, tak se snažila alespoň dokonale reprezentovat, aby o ní nekolovaly zlé pomluvy. Na inaugurační ples přišla v nádherné róbě, která ji uvedla do politiky jako královskou první dámu, a i jinak dbala na svůj bezchybný look.

Marilyn a desítky těch bezejmenných

Lidmi milovaná a doma opomínaná. Manželství s JFK bralo pomalu za své. Moc se nevídali nebo jen oficiálně. Na soukromí nebyl čas. Společný život byl na nule. Jackie se trápila a Jackovi to nevadilo. Měl jiné ženy. Stovky jiných žen. Ne, to není nadsazené, JFK byl opravdu děvkař první třídy. Když byla jeho žena mimo Washington, prezident se často obveseloval pořádáním nahých party v bazénu Bílého domu. Sexuální dýchánky v prezidentově posteli byly proslulé. Jackie manželovy milostné aféry ignorovala, jak se dalo. Když JFK slavil narozeniny a na party mu měla přijet zazpívat Happy Birthday platinová sexbomba Marilyn Monroe, která byla jeho veřejnou milenkou, Jackie raději odjela z města.

Chci tě zpátky, Jackie…

Na podzim 1963 spolu čekal prezidentský pár třetí dítě. Narození syna Patricka pak bylo událostí. Bylo to poprvé po 63 letech, co se narodilo dítě úřadujícímu prezidentovi! Ale sláva netrvala dlouho - chlapeček se narodil o pět a půl týdne dříve a jeho slabé srdce nevydrželo. Patrick druhý den zemřel. Prezident byl zničený. Tato tragédie ale kupodivu manželskému páru pomohla. JFK si uvědomil, že rodina je důležitá, a snažil se být své ženě oporou. „Byli jako milenci. Zase našli ztracenou lásku a obdiv jeden k druhému,“ popisoval vzkříšení vztahu Kennedyho bratr Robert.

…a pak přišla smrt

Znovunalezené štěstí ale bohužel netrvalo dlouho. Manželé si vzali pár dní volna z prezidentského úřadu, a pak se zase vrhli do práce s reprezentací. Vydali se na cestu na jihozápad USA. Cesta probíhala docela v klidu, a pak 22. 11. 1963 přistál prezidentský letoun Air Force One na letišti za Dallasem a Kennedyovi přijížděli do města v otevřeném autě. Náhle se ozvala střela a to byl konec života slavného JFK.

V den pohřbu seděla před televizními obrazovkami celá Amerika a sledovala, jak mladá vdova Jackie Kennedyová vychází z Bílého domu se dvěma malými dětmi, aby došly k rakvi pokryté vlajkou USA. Pro Američany se stala národní hrdinkou. První dámou byla 2 roky, 10 měsíců a 2 dny, ale zůstala jí až do konce svých dnů. A to i v době, kdy si vzala ve státech nepříliš oblíbeného řeckého rejdaře Aristotela Onassise. Ale to už je jiná lovestory…

Zdroje: Betty Sichtermannová: Slavné milenecké páry, Bertrand Frank, Monsignyová Jacqueline: Já, Jackie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články