Vize budoucnosti: Jak si lidé před 100 lety představovali, že budeme žít? Měli v něčem pravdu?

Vize budoucnosti: Jak si lidé před 100 lety představovali, že budeme žít? Měli v něčem pravdu?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Lidé kdysi věřili, že by nás taxíky měly vozit na Měsíc. I když si jej někdy představovali trochu podivně...Tato předpověď ale vyšla. Videohovory jsou dnes již zcela běžné.Roboti v současnosti zastanou v domácnosti úklid. Kompletní kadeřnické služby ale ještě nenabízejí.Stěhování celých měst se zatím nekoná. Pouze budovy lze demontáží přemístit na požadované místo.+ 3 fotky+ 4 fotky

Všimli jste si, že spousta starých předpovědí budoucnosti je zaznamenána květnatým a velmi nesrozumitelným jazykem? Třeba Nostradamova proroctví lze vyložit různými způsoby, takže v nich můžete najít to, co se stalo, ale i to, k čemu nedošlo. Co ale tipy na to, jak bude vypadat budoucnost po technické stránce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2021 09:00

Lidé si kdysi mysleli, že v budoucnu budeme žít pod vodou a jezdit na obrovských mořských konících. To se zatím nesplnilo. Jiné předpovědi ale ano. Třeba videohovory, nástup robotů a mechanizace zemědělství. Nesmíme však zapomínat ani na Netflix. Ano, i ten byl součástí vizí budoucnosti, nebo alespoň jeho předpotopní verze.

Cestování na Měsíc

Už v roce 1661 předpověděl spisovatel Joseph Glanvill, že cesta na Měsíc bude stejně snadná jako plavba do Ameriky. Zatím se to sice nepovedlo, ale lidé tomu nepřestávali věřit. Důkazem jsou třeba sto let staré pohlednice s létajícími taxíky, které odvážejí lidi na Měsíc. Létající auta měla také pomáhat při roznášení pošty nebo v klasické silniční dopravě.

Videohovory z minulosti

Je zajímavé, že lidé předpovídali vznik videotelefonů (tehdy tomu tak říkali) ještě před vynalezením letadel. I tento výjev z budoucnosti bylo možné najít na pohlednicích. Na jedné z nich byl muž, jenž si povídá s ženou, jejíž obraz je promítán na plátno. Nikola Tesla se o videokonferencích zmínil v roce 1926, o rok později k nim skutečně došlo, i když jen jednosměrně. Přenosové soustavy bohužel neumožňovaly rozšíření této novinky a nebyla ani taková poptávka, aby do nich tehdejší monopol AT&T investoval. Nikoho by nenapadlo, že se později stanou dostupné pro každého a budou součástí všedního života.

Roboti na každém kroku

Většina lidí si roboty představuje jako domácí pomocníky. Někdo si přeje, aby zastali úlohu kadeřníka, jiný by uvítal, aby obstarali veškeré domácí práce. I před sto lety tak panovalo přesvědčení, že je jen otázkou času, kdy nás ve spoustě oblastí nahradí roboti. A skutečně se tak stalo, přestože je to zatím spíše otázka průmyslu, když nepočítáme kuchyňského robota a robotický vysavač. Samozřejmě se ale objevily obavy, že kvůli přílišné robotizaci výroby začnou lidé přicházet o svá pracovní místa. Jak to celé dopadne, ukáže až čas.

Stěhování celých měst

Zatím stále platí pravidlo, že když se chceme někam přestěhovat, musíme to být my, kdo, expresivně vyjádřeno, zvedne zadek ze židle. V roce 1900 se však nechal jeden umělec slyšet, že bude možné naložit na plošiny celá města a přesouvat je po železnici. Dokonce řekl, že do roku 2000 to bude úplně normální věc. V současnosti se lze přesunout jen pomocí demontáže a opětovné montáže stavby.

Přesto se jeden případ vymyká dosavadní praxi. Město Hibbing v Minnesotě se muselo přesunout o několik kilometrů dále, neboť pod ním těžaři objevili velkou zásobu železné rudy. Budovy postavili na válečky a odtáhli o kousek dál. S tím se váže i další předpověď, a to sice ta, že v městech budou pohyblivé chodníky, jaké dnes vidíme třeba na letišti. Uvidíme...

Ovládání počasí

Mnozí lidé by jistě uvítali stroj na ovládání počasí. Zvláště ti, kteří přišli kvůli jeho rozmarům o úrodu anebo domov. V roce 1891 zaplatily Spojené státy Robertu Dyrenforthovi slušný balík za to, aby zjistil, jestli lze v Texasu uměle vyvolat déšť. Výsledky byly neprůkazné. Důležitým hráčem na tomto poli je nyní Čína. Ta se snaží vyrábět účinné stroje na výrobu dešťů a mraků.

Škola hrou?

Bláznivé předpovědi se nevyhnuly ani školství. Na jednom obrázku ze série představující 21. století můžeme vidět školáky, kteří mají na hlavách cosi, co připomíná sluchátka. Ta jsou dráty připojena k zařízení, do něhož učitel hází knihy. Opodál stojí chlapec, jenž otáčí klikou přístroje. Znamená to, že se jim do hlav doslova nalévají vědomosti?

Vize Netflixu

Jak se lidé dokázali před sto lety zabavit? Bez možnosti platforem jako Netflix a vlastně i celého internetu se to zdá být záhadou. Vynálezce a matematik Charles P. Steinmetz také dumal o zábavě budoucnosti a v roce 1921 řekl: „Již nebude potřeba chodit do přeplněného divadla na muzikál či koncert. Hudba bude dodávána z centrální stanice a distribuována předplatitelům. Ti si ji pak budou moci užívat v pohodlí domova." A totéž platilo i pro film. Kina byla v té době hojně rozšířená, jen se muselo přijít na to, jak dostat filmy do domácností...

Zdroje informací:

Grunge.com: How People From 100 Years Ago Pictured The Future Would Be 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články