Strašení dětí v Rusku: Vyloučí tě z Pionýra a sní Baba Jaga, říkali rodiče malým zlobivcům

Ruští bubáci: Baba Jaga, lidožravý pirát Barmaley i policie
Zdroj: Wikimedia Commons/Lev Polikashin, CC BY-SA 3.0

Rodiče vyprávějí svým nezbedným dětem děsivé příběhy po celém světě, na tom není nic divného. Čím ale děsí malé neposedy v Rusku? K výchově se tam používají pohádkové postavy, dětské domovy i samotný všemohoucí Bůh.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2022 14:00

Psychologové se shodují v tom, že není dobré strašit malé děti záměrně. Může to poškodit jejich sebevědomí a důvěru vůči rodičům. V Rusku se s tím ale zrovna nepárali. Hlavně, když to posloužilo svému účelu.

Baba Jaga

Bezesporu patřila mezi nejoblíbenější postavy. Vždyť které dítě by nevyděsila stařena libující si v temné magii a mladém mase? „Pokud nepřestaneš zlobit, tak tě Baba Jaga sežere," je věta, která nabývá na vskutku hrozivém významu. Tentýž účel splnil i pirát kanibal Barmaley a stvoření Babay. Nikdo nevěděl, jak vypadá. Každý si tak představoval to nejstrašidelnější monstrum...

Podle webu Russia Beyond se jistý Denis Gusakov v dospělosti svěřil, že se jej rodiče snažili přesvědčit o tom, že Babay žije za ventilační mřížkou v jejich domě. A má spadeno na všechny děti, které jedí polévku příliš pomalu. Jak to na něj působilo? Bál se tmy a polévku vždy snědl “zatraceně” rychle.

Vyloučení z Pionýra

Jak ale postrašit děti, které nevěří na bubáky? Nejlépe něčím reálným. Třeba, že je unesou “zlí lidé”. Natalya Zhakhurenko si kvůli tomu vypěstovala odpor k opilcům. Neustále se bála, že se k ní v noci přikradou a odvedou ji pryč.

Komu nevadili opilci, nebo jiné kriminální živly, dal se nachytat na vyloučení z Pionýra. To by byla pro mnohé děti velká potupa, pokud by se kvůli svému chování musely rozloučit se členstvím v mládežnické organizaci. V současnosti jsou pionýři mimo hru, v Rusku ale prý spolehlivě funguje policie. I tou rodiče hrozí zlobivým dětem.

Strašení dětským domovem i potopou

Snad největší obavou je pro malé dítě to, že zůstane bez matky i otce. Jedna z nejkrutějších hrozeb v Rusku se pojila s dětskými domovy. Někteří rodiče své zlobivé potomky skutečně odvezli do nejbližšího ústavu, kde si to pak na poslední chvíli “rozmysleli”. Dle psychologů je ale takovýto nátlak zcela nepřijatelný.

V nábožensky založených rodinách zase obvykle trestal Bůh. A to prakticky za jakýkoli prohřešek. Čtyřiadvacetiletý Jegor uvedl pro Russia Beyond, že mu matka předčítala z Bible pasáž o potopě. Od té doby se při každém dešti třásl strachy, že Bůh se zase chystá zničit lidstvo za jeho hříšný způsob života.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články