Hororová vigilie: Rozlučku s Alžbětou I. provázela exploze, nesnesitelný puch a křik dvorních dam

Neslavný konec Alžběty I.: Tělo královny explodovalo a vyděsilo dvorní dámy, které držely vigilii
Zdroj: Wikimedia Commons/Johannes Corvus, Public domain
Alžběta I. se narodila 7. září 1533 v anglickém Greenwichi.Jejími rodiči byli Jindřich VIII. a Anna Boleynová.Alžběta I. nastoupila na trůn po smrti nevlastní sestry Marie I.Alžběta I. dostávala nabídky k sňatku jako na běžícím páse. Měla však zájem jen o Roberta Dudleyho, který byl pravděpodobně jejím milencem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jako kdyby nestačilo, že milovaná královna Alžběta I. zesnula, ještě došlo k jedné nehezké a kuriózní situaci. V místnosti, kde se truchlilo u jejího těla, se najednou ozvala silná exploze. Všechno zaplnil zatuchlý smrad a řev šokovaných dvorních dam...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 10. 2022 11:00

Alžběta I. zemřela 7. září 1533. Po celý život byla v otázkách svého těla velmi citlivá. Proto se také, myšleno ironicky, hýčkala kosmetikou na bázi olova. A nezapomínala ani na smrt. Vydala řadu příkazů a instrukcí, jak s její mrtvolou nakládat.

Neobvyklá přání Alžběty I.

V prvé řadě rázně odmítla pitvu. Donutila lékaře ke slavnostnímu slibu, že budou toto přání ctít. Alžbětě I. se nelíbilo ani balzamování. Tělo se mělo umýt, obléknout a potřít sladce vonícím kořením. A nebylo se čemu divit. Než se začala používat metoda odkapávání krve z nebožtíka, bylo balzamování hroznou řezničinou, za kterou by mohl dotyčný odborník i skončit ve vězení s obviněním ze znesvěcování ostatků.

Ambroise Paré, lékař ze šestnáctého století, to popsal následovně: „Tělo, které má být balzamováno bylinami, se musí nejprve zbavit orgánů. Mozek by měl být taktéž vyjmut, což se provede rozřezáním lebky pilkou. Nato se provedou hluboké řezy podél paží, stehen, bérců, zad a hýždí, zejména tam, kde se nacházejí hlavní tepny, aby se zbavily krve a nezačaly zahnívat. Poté jsou řezy a otvory vyplněny bylinkami. Celé tělo se pak potře terpentýnem a uloží do olověné rakve, kde je zasypáno bylinkami se sladkou vůní."

Vigilie Alžběty I.

Alžbětina vůle nakonec nebyla respektována, neboť její nástupce Jakub I. Stuart nijak nespěchal s převzetím královských povinností. Do Londýna dorazil až měsíc po královnině smrti a ani poté se moc neměl k přípravě pohřbu. Tradice mezitím vyžadovala, aby se při čekání na smuteční obřad konala vigilie. U královniny rakve se tak dvacet čtyři hodin denně střídalo šest dvorních dam.

Právě z tohoto důvodu se lékaři rozhodli tělo nabalzamovat. Jenomže celý proces dost odbyli. A tak se jednoho večera z mrtvoly uvolnily plyny a s ohlušujícím třeskem se vydraly ven. A pořádně vyděsily dvorní dámy. Služebnictvo se pak shodlo na jednom - naštěstí byla rakev otevřená. Pokud by tomu tak nebylo, puch by se držel na jednom místě, což by bylo k nevydržení.

Královské exploze

Královna Alžběta I. byla nakonec pohřbena 28. dubna 1603 vedle své nevlastní sestry Marie ve Westminsterském opatství. Výbuch Alžbětiných ostatků nebyl jediným případem. Dříve to potkalo jejího otce Jindřicha VIII. a v jedenáctém století pak Viléma Dobyvatele.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alžběta I. 

Ciekawostkihistoryczne.pl: To był jeden z najbardziej makabrycznych pogrzebów w dziejach. Ciało Elżbiety I… eksplodowało 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články