Velký cirkusový podvod: Údajná chůva prezidenta George Washingtona se měla dožít 161 let

Nejstarší žena historie? Joice Heth prý bylo 161 let, vydávali ji za chůvu amerického prezidenta Washingtona
Zdroj: Wikimedia Commons/Gilbert Stuart, Public domain

Joice Heth byla publiku představována jako nejstarší žena světa a chůva prvního amerického George Washingtona. Jenomže není všechno zlato, co se třpytí. A i legendární impresário P. T. Barnum může, kvůli vidině zisku, lhát...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 01. 2023 11:00

O raném mládí Joice Heth je k dispozici jen velmi málo informací. V roce 1835 ji jako otrokyni vystavoval v Kentucky John S. Bowling. Téhož roku v červnu se jí ujali Lindsay a Cole Bartramovi. Představovali ji jako kojnou prezidenta George Washingtona, ale bez úspěchů. Nakonec skončila u světoznámého impresária P. T. Barnuma.

Ženě prý bylo 161 let

P. T. Barnum se s reklamou nijak nepáral a nechal před jejím vystoupením v roce 1835 vylepit plakáty s textem, že Joice sloužila u Augustina Washingtona, tedy otce George Washingtona. A tak se prý jako první starala o budoucí hlavu Spojených států amerických.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PlaceChase.com (@placechasetours)

To ale nebylo vše. Pojil se s tím ještě jeden zajímavý fakt. Joice Heth se prý narodila v roce 1674, takže jí mělo být neuvěřitelných 161 let. Její vzhled tomu nasvědčoval. Byla slepá a mohla hýbat pouze pravou paží. Schopnost mluvit ale neztratila. Není divu, že v newyorském divadle Niblo’s Garden nebyla nouze o udivené výkřiky diváků. Nebyl v tom však nějaký podvod?

Impresário P. T. Barnum čaruje

Je jasné, že Joice nemohla mít 161 let. Jak ale Barnum docílil toho, že ošálil tolik lidí? Podle spisovatelky Harriet Washington mu do karet hrálo to, že měla velmi malou postavu, čímž připomínala vetchou stařenku. Navíc jí Barnum nechal vytrhat všechny zuby, aby vypadala mnohem starší. To mu vyneslo až 1500 dolarů týdně, což byla velmi slušná částka.

Barnumova kariéra také nabrala na obrátkách. Joice plnila přední strany novin. Přesto se čím dál víc ozývaly hlasy, že to s jejím věkem nebude tak úplně pravda. Barnum na to odpověděl jednoduše - po její smrti proběhne veřejná pitva a uvidí se, kdo lže.

Veřejná pitva Joice Heth

Pravda se sice měla vyjevit, ale stejně to dopadlo trochu jinak. Joice Heth zemřela 19. února 1836 v New Yorku. Pitvu provedl o šest dní později David L. Rogers, a to před patnácti sty diváky v City Saloon. Barnum si za to samozřejmě vybral vstupné. Když lékař prohlásil, že je nesmysl, aby měla 161 let, Barnum řekl, že ve skutečnosti pitvá jinou osobu. A že Joice je prý na cestě do Evropy. Nakonec však svůj podvod přiznal. Její skutečný věk měl být okolo 79 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Joice HethGeorge Washington

Livesandlegaciesblog.org: “The Greatest Natural & National Curiosity in the World”: Joice Heth, P.T. Barnum, and …George Washington?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články