Když anorexie zabíjí: Zpěvačka Karen Carpenter se otrávila hlavěnkovým sirupem, vážila jen 48 kilo

Smutný osud zpěvačky z The Carpenters: Nezvládla boj s anorexií, předávkovala se hlavěnkovým sirupem
Zdroj: Wikimedia Commons/White House photo by Knudsen, Robert L., Public domain

Karen Carpenter ze slavného sourozeneckého dua The Carpenters měla na první pohled všechno, co by si mohla přát. Prodala přes 100 milionů nahrávek a Paul McCartney o ní kdysi řekl, že má nejlepší ženský hlas. Přesto jí úspěch moc nepomohl. V soukromí se totiž trápila a bojovala s anorexií.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 02. 2023 16:00

Porucha příjmu potravy se u Karen Carpenter vyskytla poté, co se rozhodla, že musí udělat něco se svou postavou. Najala si osobního trenéra a začala dodržovat předepsaný jídelníček. Později však přestala jíst úplně. Posledním hřebíkem do rakve byl hlavěnkový sirup, který vyvolával zvracení...

Zrod legendární skupiny The Carpenters

Karen Carpenter se narodila 2. března 1950 v New Havenu. Odjakživa byla obklopená muzikou. Na bicí se měla údajně naučit tak, že místo nich nejprve tloukla paličkami do barových stoliček. Stejně hudebně nadaný byl i její bratr Richard. Když se v roce 1963 jejich rodina přestěhovala do Kalifornie, sourozenci se rozhodli, že se zkusí prosadit na profesionální úrovni. Ještě s jedním kamarádem vytvořili trio, přičemž Karen zůstala věrná svému nástroji a zpěvu, Richard zase usedl za klávesy. A ihned slavili úspěch, vyhráli "bitvu kapel" v Hollywood Bowl. Recenzenti ale označili jejich hudbu za "příliš měkkou". Zřejmě za to mohl onen třetí člen, neboť se ho poté Karen s Richardem zbavili.

O sedm let později podepsali smlouvu s A&M Records coby uskupení pod názvem The Carpenters. Tím započal jejich vzestup ke slávě, ale také Kareniny problémy s anorexií. Když v roce 1973 uviděla jednu svou fotografii pořízenou během koncertu, usmyslela si, že musí zhubnout, ať to stojí, co to stojí. S různými dietami experimentovala již dříve, žádná ale nebyla tak radikální.

Boj Karen Carpenter s anorexií

Byl to paradox. Zatímco The Carpenters neustále rostli, Karen se zmenšovala. Vyhodila osobního trenéra a rozhodla se, že bude shazovat kila po svém. Dávala si velký pozor na to, co jí a kolik kalorií denně přijme. Zanedlouho se jí podařilo shodit dvacet kilo. Přestože ji rodina a přátelé za to chválili a říkali, že to již stačí, ona chtěla ubrat ještě víc. Úplně přestala jíst. Své porce nabízela ostatním k ochutnání tak dlouho, až jí na talíři nic nezbylo.

To se ale pomalu začalo odrážet v její kariéře. V roce 1975 musela kapela zrušit evropské turné, kvůli jejímu nervovému a fyzickému vyčerpání. To měl být pro Karen varovný signál. Ona ale, místo toho aby přestala, začala užívat laxativa. Otázky, zda netrpí poruchou příjmu potravy, ale smetla ze stolu. V tomto období také opustila manžela, který prý bažil jen po jejích penězích. Docházela na terapii a ocitla se také v péči lékařů, když se jí znenadání zatočila hlava.

Tragická smrt Karen Carpenter

Po návratu do Los Angeles začala psát vlastní písně a prohlašovala, že ji čeká ještě dlouhý život. O dva týdny později ale zemřela. Psal se 4. únor roku 1983. Zrovna byla u svých rodičů. Ráno sešla do kuchyně a nechala vařit vodu na kávu. Když se vrátila do svého pokoje, zhroutila se.

Záchranku zavolala její matka Agnes. Během převozu do nemocnice se Karen zastavilo srdce. Při výšce 163 centimetrů vážila pouhých 48 kilo. Její index tělesné hmotnosti byl cca 18, což znamená podváhu. Měla se pomalu otrávit hlavěnkovým sirupem, jenž vyvolával zvracení. Zemřela ve 32 letech. Její smrt pak ve společnosti konečně rozvířila debatu o anorexii a jejích neblahých následcích.

Pokud vy nebo někdo z vašeho okolí bojuje s anorexií, můžete kontaktovat centrum Anabell, které nabízí pomoc osobám s poruchami příjmu potravy a jejich blízkým.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Karen Carpenter

Allthatsinteresting.com: Karen Carpenter, The 'Carpenters' Singer Killed By Anorexia At The Age Of 32

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články