Když se Lenin rozešel se Stalinem aneb Proč před 60 lety došlo k velkému říjnovému stěhování

Když se Lenin rozešel se Stalinem aneb Proč před 60 lety došlo k velkému říjnovému stěhování
Zdroj: Wikimedia Commons/Pavel Semyonovich Zhukov (1870-1942), Public domain/koláž Lifee

V moskevském Mauzoleu Vladimira Iljiče Lenina se 31. října 1961 odehrála neobvyklá věc. Pod rouškou noci z něj osm vojáků vyneslo rakev s ostatky Josifa Stalina a pochovali jej do prostého hrobu u zdi Kremlu. Byla to tečka za rozbíjením Stalinova kultu osobnosti?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 31. 10. 2021 15:00

K události došlo pět let poté, co Nikita Chruščov na 20. sjezdu strany odsoudil stalinismus a „kult osobnosti“ sovětských vládců. Cílem jeho snažení bylo odsunout na okraj památku Josifa Stalina, a tak se všechno odehrálo v nejpřísnějším utajení. Jenže to nakonec dopadlo trochu jinak.

Návštěva v Mauzoleu Vladimira Iljiče Lenina

Když Vladimir Iljič Lenin 21. ledna 1924 zemřel, jeho tělo bylo nabalzamováno a umístěno do speciálního mauzolea na Rudém náměstí. Díky průhlednému krytu by měl pohled na slavného revolucionáře být navěky přístupný všem zájemcům.

Po Leninovi vedl zemi železnou pěstí Josif Stalin, který tři desetiletí popravoval nebo nechal upracovat k smrti miliony, jenž stály v cestě jeho plánům. Stalin však také dovedl svůj lid k těžce vybojovanému vítězství nad německými okupanty během druhé světové války.

Když Josif Stalin 5. března 1953 zemřel, padlo rozhodnutí o tom, že bude vystaven v mauzoleu vedle Lenina.

Jak se zbavit Josifa Stalina

Přestože se původně uvažovalo nad vybudováním panteonu, který by byl společný pro Vladimira Lenina i Josifa Stalina, nikdy k tomu nedošlo. Místo toho strana přehodnotila pohled na minulost a odsoudila činy brutálního režimu a kult osobnosti, který vznikl kolem Stalina.

Jenže co dělat, když tyran leží vedle milovaného Lenina? Už v roce 1956, tedy pouhé tři roky po jeho smrti, se na 20. sjezdu Komunistické strany se začaly objevovat názory, že není vhodné, aby ti dva sdíleli mauzoleum. O pět let později, krátce před listopadovou přehlídkou k výročí Říjnové revoluce, i Rudé právo napsalo, že Stalinovo zneužívání moci a „masové represálie proti čestným sovětským lidem znemožňují, aby rakev s jeho pozůstatky nadále zůstala v Mauzoleu V. I. Lenina."

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Cyril LeBon (@xenocyan)

Zmiňovaný článek vyšel 31. října 1961 a ještě ten večer se na Rudém náměstí, které bylo uzavřeno kvůli přípravám na přehlídku, odehrála neobvyklá událost. Osm vojáků vyneslo z mauzolea rakev se Stalinem a přeneslo ji k hrobu připravenému u zdi Kremlu. Tyrana spustili do země v dřevěné rakvi a hrob zalili betonem, prý aby už nebylo možné jej otevřít a tělo přesunout. Byť se to všechno odehrálo v přísném utajení, v listopadu se měl Stalinův hrob, s prostou deskou se jménem a rokem narození a smrti, stát ještě navštěvovanějším místem než bylo mauzoleum s osamoceným Vladimirem Leninem.

Zdroje informací:

History.com: Stalin’s body removed from Lenin’s tomb

Wikipedia.org: Vladimir Iljič Lenin, Josif Vissarionovič Stalin

Nytimes.com: Unanimously to Transfer Downgraded Dictator From Side of Lenin in Communism's Shrine SOVIET TO MOVE BODY OF STALIN

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články