Těžký život žen v Severní Koreji: 18 povolených účesů, Kimův obraz je důležitější než děti

Těžký život žen v Severní Koreji: 18 povolených účesů, Kimův obraz je důležitější než děti
Zdroj: Wikimedia Commons/U.S. Department of State from United States, Public domain

Severní Korea je země mnoha bizarností. Státní aparát v čele s ne zrovna asketicky vyhlížejícím Kim Čong-unem, který má za sebou desítky přikyvujících papalášů, chrlí jeden nesmyslný zákaz za druhým. Nad některými z nich opravdu zůstává rozum stát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 04. 2022 14:00

Kim Čong-un vládne Korejské lidově demokratické republice od konce června roku 2016. Je třetím a nejmladším synem Kima Čong-ila, bývalého nejvyššího představitele země. I nadále se tak u moci drží dynastie Kimů, jejímž nejznámějším představitelem je zakladatel KLDR - Kim Ir-sen.

O Kimovi jen v dobrém

Kdo nepěje chvály na vládnoucí rodinu, dopouští se rouhání. Výhrady nelze mít ani k politice. Kimové jsou prostě na prvním místě. Běda jedné matce, která předminulý rok v lednu zachránila z hořícího domu nejprve své děti a až pak obraz Kim Ir-sena. K vězení ale stačí i to, že z portrétu nesetřete prach. Tím dáváte najevo, že si nevážíte daru, který od vlády dostala každá rodina. A co že to bylo? Speciální prachovka...

Dalším neštěstím je, když někdo usne během Kimova projevu. Vyprávět by mohl ministr obrany Hyon Yong-chol. Vlastně nemohl. V roce 2015 jej za to popravili protiletadlovou zbraní před zraky 100 lidí.

Kultura v Severní Koreji

Kdo by poslouchal zahraniční hudbu a díval se na filmy v cizím jazyce, riskuje vězení, nebo smrt. Pokud by šlo třeba o indickou tvorbu, putoval by za mříže. Imperialistická Amerika však vede rovnou k popravě.

Problém by také byl, kdybyste si zrovna 8. července vzpomněli na nějakou vtipnou komedii, klidně i korejskou. Asi byste skončili v pracovním táboře. Tento den je totiž zakázán úsměv. Během výročí úmrtí Kim Ir-sena se nesmí ani hlasitě mluvit, tančit a pít alkohol. A co se tedy smí? Klanět se zakladatelově mrtvole, jenž se nachází ve skleněné rakvi. A pokud to dokážete ošéfovat, můžete přijít zhulení. Marihuana je v Severní Koreji dovolená...

Každodenní život v Severní Koreji

Kim ví vše nejlépe. Určuje lidem, kde budou žít, a to na základě jejich vztahu ke státu. Kdo chce bydlet v hlavním městě Pchjongjang, potřebuje povolení. Rozhoduje se i o budoucím povolání jednotlivců, a to dle aktuálních potřeb země. V roce 2013 byl rovněž zveřejněn oficiální seznam povolených účesů. Celkem jich je 28 (18 pro ženy a 10 pro muže). Není pak divu, že dochází k sebevraždám. Za ty ale Kim potrestá celou rodinu. A pokud jde o kriminální činnost, trestají se rovnou tři generace.

Elektřina se vypíná každou noc kvůli energetické krizi. A když už zase funguje, stejně potřebujete další povolení, abyste ji mohli využívat. Jídlo si ale neohřejete. Kdybyste chtěli použít mikrovlnku, bude na vás Kim hrozit prstem, vlastnit ji je nezákonné.

Matky musí rodit samy a s manželem se mohou setkat až týden poté. Ten si může zatím krátit čas třeba tím, že bude střádat svou stolici. Nikdo totiž neví, zda se nebude znovu opakovat situace z roku 2008. Jižní Korea tehdy pozastavila severním sousedům dodávky hnojiv, a tak byli obyvatelé země požádáni, aby pomohli zemědělství vlastními výkaly.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kim Čong-un

Timesnownews.com: 30 weird laws in Kim Jong Un’s North Korea that will you make thank you weren’t botn there

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články