Kim Ir-sen: Rozčarování z odkazu severokorejského vůdce, nakonec se neuměl teleportovat, ani se nedožil 120 let

Kim Ir-sen: Rozčarování z odkazu severokorejského vůdce, nakonec se neuměl teleportovat, ani se nedožil 120 let
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Přestože se propaganda snažila z Kim Ir-sena udělat nadčlověka, skutečnost byla mnohem „přízemnější“. Sen o sjednocené Koreji se rozpadl jako domeček z karet a později mu došli jak prostředky, tak političtí kamarádi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 01. 2021 14:00

Kim Ir-sen byl vůdcem Severní Koreje od roku 1948 až do své smrti v červenci 1994. Nejprve zastával úřad premiéra, poté se z něj stal prezident. Byl také generálním tajemníkem Korejské strany práce a jeho osoba se stala předmětem kultu osobnosti, který v zemi přetrvává dodnes.

Všichni volí Kima

Po druhé světové válce se z Kima stala superstar, a to nemusel ani zpívat. Největší zlom v jeho kariéře přišel v roce 1948, kdy sice mělo v Koreji dojít ke svobodným volbám pod dohledem OSN, jenže sever je neuznal a vyhlásil jak vlastní klání, tak vlastní výsledky. A v nich nepřekvapivě zvítězila komunistická strana s Kimem v čele. Korea se následně rozdělila na severní, kterou podporoval Sovětský svaz, a jižní, v níž byla zárukou bezpečnosti americká armáda.

Nástup Kima coby lidové celebrity přinesl Severní Koreji vskutku světlejší zítřky. Na pořadu dne byl zejména hlad a utrpení. Vyhovět novému režimu bylo opravdu velmi těžké. Vytvoření mohutného kultu osobnosti mělo Kimovi navíc dopomoci k tomu, aby jej korejský lid poslouchal na slovo. To se ovšem neobešlo bez násilí a represí. Základem všeho se stala idea čučche: Severní Korea si ve všem vystačí sama a je tak skvělá, že může každému určovat, co má dělat. Včetně takových maličkostí jako styl účesu a oblečení. Věčný prezident ví přece nejlépe, co se sluší a patří.

Návštěva Československa

Stejně jako ostatní hlavy států i na Kim Ir-sena čekala povinnost zúčastnit se oficiálních návštěv. A na řadu přišlo také Československo. Do Prahy zavítal severokorejský diktátor 21. června 1956. Jeho oficiální program obsahoval uzavírání různých politických dohod, nezbytné proslovy o tom, jak se má co dělat, a také kulturu a průmysl. Po zhlédnutí Prodané nevěsty v Národním divadle se přesunul do Leninových závodů (bývalé Škodovy závody). Nevynechal ani internát s korejskými sirotky, které oblažil svým „tatíčkovským“ úsměvem. Následný výlet do Bulharska absolvoval v letadle.

Ano, správně, v letadle. O pár desítek let později by ho ale do tohoto dopravního prostředku nedostali ani párem volů. V roce 1984 absolvoval Kim další cestu do Evropy, včetně Československa, ale už v obrněném vlaku. Toto monstrum slouží severokorejským politikům dodnes, jede však velmi pomalu a vyžaduje si na tratích speciální opatření trvající dlouhé hodiny před a po přejezdu. Cestování je tak skutečný „zážitek“. U druhé návštěvy Škodovku nahradila Avia a fakt, že Kim Ir-sen vypadá naživo jinak než na oficiálních fotografiích, které ho pořád prezentovaly jako o poznání mladšího a svěžího muže. Kameru Československé televize se mu ale oblafnout nepovedlo a na dobových záběrech lze vidět opatrně se pohybujícího vůdce.

Život v krytu a skandální odhalení

Poslední roky svého života strávil diktátor v atomovém krytu. Postupný rozpad SSSR nejdřív připravil jeho zemi o spojence a prostředky, ale také v něm vyvolal obavy o vlastní život. Na ten si musel dávat velký pozor, neboť se chtěl dožít 120 let. Jak na to? Zaprvé – léčba smíchem. Rozesmát Kima měli za úkol malé děti a komedianti. Za druhé – bylinky a transfuze krve. Bylinky mají někdy zázračnou moc, to víme všichni, ale transfuze krve mladých mužů evidentně nefunguje. V 82 letech ho skolil infarkt a „věčný“ život mu zajistilo až mauzoleum.

A co ten slibovaný skandál? Kim prý dokázal zvládat obrovské vzdálenosti přímo kosmickou rychlostí. Asi jako když Homer Simpson uslyší, že je někde catering zdarma. Prý ovládal magickou metodu chukjibeop, což je v překladu „smršťování Země“, které bychom mohli přirovnat k teleportování. Minulý rok však oficiální severokorejské médium Rodong Sinmun přiznalo, že to není možné. Znamená to tedy snad, že „vůdce, kterého si zvolila samotná nebesa“ nebyl polobůh? Tak pokud ani Rodong Sinmun nepíše pravdu, tak už nikdo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kim Ir-sen

BBC: Kim Ir-sen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články