Konfident Jaroslav Nachtmann: Frajírek s arogantním úsměvem, který se neztratil za žádného režimu

Konfident Jaroslav Nachtmann: Frajírek s arogantním úsměvem, který se neztratil za žádného režimu
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Frajírek s arogantním úsměvem. Takové přirovnání napadne hodně lidí, když se podívají na fotku jednoho z nejnebezpečnějších konfidentů gestapa Jaroslava Nachtmanna. Zatímco většinu udavačů stihl po válce tvrdý trest, on dokázal přežít za každého režimu. Jeho horlivost a cílevědomost byla vždy cennou devízou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 11. 2020 12:30

Jaroslav Nachtmann se narodil 1. listopadu 1915 v Kladně. Patřil mezi nejnebezpečnější a nejúspěšnější konfidenty gestapa. Do vězení se mu podařilo dostat více než stovku osob. Podílel se také na brutálních výsleších, provokacích proti odboji a budování volavčích sítí. Po válce začal spolupracovat s komunistickou StB.

Splněný sen

Kariéru v policejních složkách si Nachtmann vysnil již v mládí. Než k tomu však došlo, měl údajně vykonávat povolání dentisty. V roce 1939 se konečně dočkal. Stal se z něj dopravní policista. V březnu téhož roku udělal první krok k zaprodání sebe sama, přijal německé občanství. V prosinci jej pak přivítali v řadách gestapa. A nejen to. Záhy přišlo členství v NSDAP a SS.

Za svou udavačskou službu obdržel dar v podobě luxusního bytu, kde se často pořádaly večírky, kterých se účastnili i známí herci. Kromě špehování a manipulací se Nachtmann účastnil i samotných výslechů, kde neváhal použít k doznání i mučení a bití. Poslední volavčí síť (falešná buňka odboje) dostala příhodný název Brutus. Nachtmann ji vytvořil záměrně. Věděl, že se blíží konec války a chtěl se tak maskovat jako hrdinný odbojář. Četníci však jeho lest prokoukli a předali ho vojenské rozvědce Směrš.

Gulag

Začal v gulagu Nachtmann konečně zpytovat svědomí? Kdepak. Sice byl odsouzen na 15 let nucených prací na Sibiři, začal však spolupracovat s KGB. Po deseti letech se díky amnestii dostal na svobodu. Navíc dostal služební byt a práci na poliklinice. Po osmi letech byl ale znovu zatčen a předán StB, která jej dopravila zpět do Prahy.

V následném soudním procesu mu byla prokázána nepřímá účast na smrti dvou stovek osob. Byl shledán vinným a odsouzen na 14 let vězení. Jenomže by to nebyl Nachtmann, kdyby se z toho nevykroutil jako had. S pomocí svého právníka dosáhl toho, že mu byl do trestu započítán pobyt v gulagu. Zbývaly tak pouhé čtyři roky. Neváhal a začal pracovat pro své věznitele. Po dvou letech byl na svobodě a s teplým místečkem v zubní ambulanci ve Voticích, které se nachází v oblasti zvané Česká Sibiř. Trefné, že ano?

Neužitečný konfident

V roce 1968 byla v tisku prozrazena pravá Nachtmannova totožnost. Pro režim se tak stal neužitečným. Kdo by se s ním bavil, jakožto s bývalým nejhorlivějším nacistou? O šest let později se tak raději odstěhoval do Německa. Tím jeho udavačská kariéra nadobro skončila. Zemřel v roce 1995 ve věku 79 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jaroslav Nachtmann

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články