Pravá ruka Jacka Rozparovače: Mistr převleků Willy Clarkson údajně pomohl vrahovi utéct před spravedlností

Mistr převleků Willy Clarkson: Pracoval pro Virginii Woolf a jeho klientem prý byl i Jack Rozparovač
Zdroj: Wikimedia Commons/Soho Studios01934, CC BY-SA 4.0

Willy Clarkson se proslavil jako mistr převleků a divadelních kostýmů. S jednou legráckou pomohl spisovatelce Virginii Woolf, ale prý pracoval také pro slavného vraha Jacka Rozparovače. Povídá se, že mu jeden z převleků od Clarksona usnadňoval páchat vraždy a utíkat před policií...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 10. 2022 16:00

Willy Clarkson se kostýmům a líčení věnoval již ve dvanácti letech, kdy začal navrhovat paruky, což byl nesmírně náročný proces. Vlasy se dovážely z Evropy. Ve třiceti letech navrhoval kostýmy pro královnu Viktorii. Mezi jeho klienty ale patřili také slavní herci té doby Henry Irving a Sarah Bernard.

Vtípek Virginie Woolf

Kromě výroby kostýmů se Clarkson také rád věnoval různým vtípkům. Jednou třeba přestrojil studenta z Cambridge za sultána ze Zanzibaru. Podruhé zase pomohl spisovatelce Virginii Woolf a jejím přátelům převléct se za habešské hodnostáře. Jenomže tento vtípek měl dohru. Skupinka se zúčastnila oficiální prohlídky lodi HMS Dreadnought, jenž byla tajnou zbraní Británie proti Německu. Hrozilo tak značné bezpečnostní riziko.

Clarkson se měl rovněž stýkat s notoricky známými vyděračskými gangy, které se zaměřovaly hlavně na homosexuály. Kdo nechtěl, aby bylo jeho tajemství vyzrazené, musel zaplatit tučnou částku. Od jednoho postaršího muže tak vylákali téměř třicet tisíc dolarů, což ho nakonec dohnalo k sebevraždě.

V děsivé společnosti Jack Rozparovače

Clarkson se nikdy netajil tím, že mezi jeho zákazníky patří i vrahové, ten nejhorší z nich měl být Jack Rozparovač. Prý mu měl dokonce dodat převlek či oblek, jenž mu pomáhal páchat zločiny. Zároveň prý Clarkson pracoval i pro policii. Proč by kriminalisté měli zapotřebí převlékat se? Rozparovač cílil na prostitutky, někteří z mužů zákona se proto za ně přestrojili, aby upoutali jeho pozornost. Bohužel to nevyšlo.

Nemohl si výrobce kostýmů slovy o Jacku Rozparovači jen zvyšovat prodej? Lidé se mohli spoléhat pouze na jeho tvrzení, žádný doklad o tom neexistoval. Pravdou ale je, že Clarkson své výroky neodvolal ani na smrtelné posteli.

Záhadná smrt Willyho Clarksona

Smrt talentovaného kostyméra byla stejně podivná a záhadná jako jeho život. Ve skutečnosti nebyla nikdy zjištěna její příčina. Dle jeho závěti měl veškerý majetek připadnout zločinci Williamu Hobbsovi, který se proslavil vydíráním vládce Kašmíru. Pak ale vyšlo najevo, že dokument zfalšoval.

Skutečným dědictvím je nakonec rozporuplná osobnost, která na jednu stranu pomáhala dobru a na druhou zlu. Dozvíme se někdy pravdu, zda to byl skutečně Clarkson, kdo pomohl zmizet Jacku Rozparovači?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Willy Clarkson

Allthatsinteresting.com: Meet The Man Who Claimed To Have Disguised Jack The Ripper

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články