Krásnou Žofii Chotkovou připravil o život titul vévodkyně. Za její lásku k následníkovi trůnu zaplatily jejich děti

Manželé se skutečně milovali, i přes rozdílnost jejich rodů i postavení, které se alespoň částečně vyrovnalo až v roce 1909
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Žofie Chotková byla krásná žena. Není divu, že se do ní následník trůnu zamiloval, i když pocházela z jiné společenské vrstvy.Svatba Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové se odehrála bez ženichových příbuzných. Štěstí jim to ale nepřekazilo.František Ferdinand byl velmi elegantní a inteligentní muž. Pro svoji lásku udělal vše, co mohl - a zvítězil.Žofie Chotková se celá léta nesměla objevit po boku svého manžela při oficiálních příležitostech. Pokud se jich účastnila, dostala místo mezi „jí rovnými".+ 5 fotek+ 6 fotek

Hraběnka Žofie Chotková se narodila 1. března 1868. Byla to žena, která natolik zamotala hlavu následníku trůnu Františku Ferdinanovi d'Este, že by udělal cokoliv, aby se stala jeho ženou. Nebylo to jednoduché, ale on to dokázal. Co následovalo a čím byl jejich sňatek nakonec vykoupen?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 01. 03. 2021 07:35

Láska je krásná věc a dnes máme to štěstí, že většině lidí - alespoň v naší společnosti - nestojí v cestě překážky, v podobě „nevhodnosti” třeba z pohledu postavení na společenském žebříčku. V době, kdy se Žofie Chotková zamilovala do Františka Ferdinanda d’Este (a on do ní), bylo otázkou odvahy si takovou lásku prosadit. Povedlo se, jen za to zaplatily jejich děti.

Opravdu z lásky

V historických dokumentech nečteme příliš často o tom, že by se dva lidé z vyšších vrstev brali skutečně z lásky a navíc byli ještě v manželství opravdu spokojeni. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, byli následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este a Žofie Chotková, nebo chceme-li František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria arcivévoda Rakouský-Este a dcera hraběte Bohuslava Chotka Žofie Marie Josefína Albína hraběnka Chotková z Chotkova a Vojnína. Žofie však stála na společenském žebříčku výrazně níž než její milý, a tak byl problém na světě.

Rodičovská naděje

Žofie byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely z Croy, ženy Bedřicha Rakousko-Těšínského, strýce Františka Ferdinanda. Při jedné z Františkových návštěv u svých příbuzných přeskočila jiskra a láska byla na světě. Žofie si začala s Františkem Ferdinandem dopisovat a on začal jezdit za strýčkem až podezřele často. Problém byl v tom, že arcivévoda Bedřich měl dcer hned několik, a tak se domníval, že se jeho synovec zahleděl do některé z nich. Bylo by to logické a společensky nanejvýš vhodné. Jaké ale bylo jeho překvapení, když došlo na odhalení pravdy…

Dvorní dáma a následník trůnu? Nikdy!

Nejen arcivévoda Bedřich, ale hlavně jeho žena nehodlala připustit, aby se následník trůnu stýkal s pro něj tak podřadnou ženou. Mladý pár to však neodradilo a rozhodli se požádat o svolení samotného císaře Františka Josefa I. I tady se potázali se zlou a vypadalo to, že z lásky nakonec zbydou jen vzpomínky. František Ferdinand ale Žofii skutečně miloval, a to natolik, že se vzepřel také svému strýci císaři. Zařekl se, že se ožení jen se Žofií a s nikým jiným, i kdyby měl udělat doslova cokoliv.

Přímluvy vlivných

Za mladé milence se nakonec postavili mocní muži církve i světského života. Nechyběli mezi nimi tehdejší papež Lev XIII., německý císař Vilém či ruský car Mikuláš II. Jejich přímluvy se naštěstí neminuly účinkem a František Ferdinand s Žofií Chotkovou mohli začít chystat vytouženou svatbu. Tu ale museli podle rozhodnutí císaře Františka Josefa I. vykoupit jejich budoucí děti - ztratily totiž nárok na případné dědictví trůnu po svém otci. Zamilovaný František Ferdinand takový slib bez větších okolků podepsal.

Žofie to neměla jednoduché

Františkovi příbuzní se ke sňatku, který se odehrál 1. července 1900, postavili chladně, lépe řečeno přezíravě. Na svatbu nepřišel z ženichovy strany téměř nikdo, ale štěstí novomanželů to nijak výrazně nepoznamenalo. Také na veřejnosti bylo jejich nerovné postavení častou překážkou. Žofie nemohla svého manžela doprovázet na oficiální akce a když už přece jen přítomná byla, organizátoři či hostitelé jí vyhradili místo mezi „jí rovnými”, rozhodně ne v blízkosti manžela a následníka trůnu. Až devět let po svatbě se situace zlepšila, když byla povýšena a stala se z ní vévodkyně z Hohenbergu.

Může za to titul

Právě tento titul ji paradoxně připravil o život. Jako vévodkyně už totiž mohla svého manžele doprovázet i na zahraniční návštěvy. První cesta mířila v roce 1914 do Sarajeva. A to, jak už víme, dopadlo tragicky pro následníka trůnu i pro ni samotnou. Pohřbeni byli vedle sebe na zámku v Artstettenu.

Žádný z jejich tří potomků (Žofie, Maxmilián a Ernst) neměl nárok na trůn, ale v kontextu následujících událostí o to vlastně už ani nešlo. Začala Velká válka a s jejím koncem se celá monarchie zhroutila...

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Žofie Chotková, František Ferdinand d'Este

Jiří Pernes: Život plný nepřátel. Život a smrt Ferdinanda d'Este

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články