Podivné náboženství Santería: Jeho čáry prý dostaly k moci Fidela Castra

Podivné náboženství Santería: Jeho čáry prý dostaly k moci Fidela Castra
Zdroj: Wikimedia Commons/Happycheetha32, CC BY-SA 4.0
Santerové během rituálu Cajón de Muertos. Věří, že každý člověk má svého oríšu – strážného anděla.Santería vyžaduje oběti. Nepohrdne finanční pozorností......ale také bohatou hostinou.Součástí rituálů je také energické bubnování.+ 5 fotek+ 6 fotek

Náboženství Santería je považováno spíše za neškodné, avšak některé jeho odnože využívají kletby i oběti, které jsou prý velmi účinné. Totéž si myslel i kubánský vůdce Fidel Castro. Jaká další tajemství ukrývá tento neobvyklý náboženský směr?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2021 17:00

Santería je africké náboženství, které se na Kubě rozmohlo mezi šestnáctým a devatenáctým stoletím. Mísí se v něm yorubské náboženství a římskokatolická forma křesťanství. Vyznavači tohoto hnutí jsou označováni jako creyente (věřící). Lidé se sdružují do samostatných autonomních skupin, neexistuje tak žádný ústřední řídicí orgán.

Čarodějnictví?

Přestože se v Santeríi mísí i římskokatolické vlivy, byla duchovními považována za určitý druh čarodějnictví. Je to totiž polyteistický směr. Na samotném vrcholu stojí stvořitel Olodumare, pod kterého spadají božstva. I když božstvo není vlastně to pravé slovo. Traduje se, že každého jedince provází od narození určitý oríša, který formuje jeho osobnost. Jde o roli podobnou nám dobře známým strážným andělům.

Nejdůležitějším rituálem je toque de santo, ve kterém se zpívá, bubnuje a také tancuje. Právě tímto způsobem se má k člověku připoutat nějaké božstvo. Veselí však někdy nestačí, nezřídka kdy jsou obětována zvířata. A připravují se také léčivé lektvary a amulety.

Jsou jako my

Zatímco křesťanští světci jsou ryze nedotknutelnými osobami, kterým je přidělen status dokonalosti a posvátnosti, oríšové se chovají jako lidé. Dokážou se zamilovat, hádají se a vedou války. Umí se mstít a nevyhýbají se ani alkoholu. Na rozdíl od soudobé společnosti nevidí nic špatného na incestu a podobných neřestech. Každý oríša má také svou barvu, oblíbený pokrm a den v týdnu.

Obyvatelé Kuby dávají své vyznání najevo a nosí náramky nebo náhrdelníky v barvě svých „strážných andělů”. Kromě toho je také velmi důležitá svěcená voda, které se říká omiero. Ta v sobě koncentruje sílu oríšů a léčebné účinky různých bylin. Ale také v tomto náboženství bují nečestný obchod a vydělává se na nezkušených turistech. Někteří santerové prohlašují, že je posedl sám duch oríši a snaží se svého klienta přesvědčit o tom, že na něho někdo seslal zlou kletbu. Aby se jí zbavil, musí si koupit velmi nákladné výrobky z bylin, talismany a korálky. Samotní santerijští kněží používají během obřadu psychotropní látky. Výjimkou není ani jed z ropuchy obrovské.

Brujo Fidel Castro

Santerové chtěli mít na Kubě Fulgencia Batistu, a dokonce kvůli němu provedli několik rituálů. Jenomže Fidel Castro měl pod čepicí. Jeho babička Celie Sánchez mu vyrobila ochranné korále, díky nimž se dostal k moci. Místní tak o něm začali říkat, že je Brujo – čaroděj. Bylo tomu ale skutečně tak na Kubě, která po Castrově nástupu potírala všechna náboženství? Jiné zdroje tvrdí, že diktátor využil pouze pověrčivosti lidí.

Další diktátor Hugo Chávez se měl díky oběti stát doživotním prezidentem Venezuely. A opravdu, byl jím od roku 1999 až do roku 2013, kdy zemřel. Krátce předtím sice znovu obhájil mandát, ale rakovina byla mocnější než všechny čáry světa.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Santeria

Sun-sentinel.com: Castro Regime Lets Santeria Thrive In Cuba

Anywhere.com: Cuban Santeria Tradition And Practices

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články