Krvavá Mary: Kdo je děsivý přízrak v zrcadle, krutá královna, nebo vraždící matka?

Krvavá Mary: Kdo je děsivý přízrak v zrcadle, krutá královna, nebo vraždící matka?
Zdroj: Pixabay.com

Každý z nás již určitě slyšel o Krvavé Mary. A když už ne o samotném přízraku, tak alespoň o koktejlu, který je po ní pojmenován. Kým ale byla tato žena ve skutečnosti? Mohla existovat, nebo jde jen o takzvanou městskou legendu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 02. 2021 17:00

Hovoří se o ní jako o přízraku nebo čarodějnici. Přestože po světě koluje více než padesát různých verzí o původu Krvavé Mary, doposud se nezjistilo, zda skutečně žila. Královna, či nešťastná matka jsou jen pouhým zlomkem toho, čím vším by Mary mohla být. Objevily se i takové hypotézy, že jde o Pannu Marii, nebo Satanovu dceru či nevěstu.

Stačí 3x vyslovit její jméno

Legenda praví, že pokud si člověk stoupne v temné místnosti před zrcadlo a třikrát po sobě řekne „Krvavá Mary“, zjeví se mu. Ne vždy má mít podobu dospělé ženy. Hovoří se také o malé holčice, která často zlobila své rodiče a šikanovala vrstevníky. Neváhala prý ani krást, za což zaplatila vlastním životem. Nezemřela rychlou smrtí. Lidé, kterým způsobila újmu, se dožadovali dívčina upálení.

V den popravy měla její matka prosit ostatní o slitování a nakonec se obrátila i na místní bábu kořenářku, která byla ve skutečnosti čarodějnicí. Bezradné matce dala prášek, který měl její dítko uchránit od plamenů. Byl to však obyčejný popel. Žena pak v naprostém zoufalství skočila na hranici za svou dcerou. Její oběť přidala sílu Mary, jež se pak usídlila ve starém zrcadle, doufajíc, že se znovu shledá se svou matkou.

Krvavé královny

Další adeptkou na Krvavou Mary je Marie I. Tudorovna, královna Anglie a Irska. Ve snaze vymýtit protestanty sahala po tvrdém řešení, na hranici jich skončilo na 300. Marie sice získala titul Krvavá Mary, ale není jisté, jestli je i stejnojmenným přízrakem.

Americký folklorista Alan Dundes měl jiného favorita. Domníval se, že Krvavou Mary by mohla být Marie Stuartovna. Dle některých pověstí se má Mary zjevovat jako bezhlavý trup. A to by právě mohlo odkazovat na francouzskou a skotskou vladařku, která byla popravena z rozkazu královny Alžběty I. Zjevují se tak v zrcadlech mrtvé panovnice? A je to vůbec reálné? Někteří odborníci tvrdí, že jde o pouhou optickou iluzi.

Sucho a hlad

V devatenáctém století měla v Americe žít žena jménem Mary, jejíž manžel musel během občanské války narukovat do armády. Dlouho se však nevracel a v zemi zatím vypukl kvůli suchu hladomor. Mary se s dětmi zavřela v domě a nevycházela ven. Jelikož neměla dát dětem co do úst, ze zoufalství je všechny zabila.

Tento zkrat v ní vyvolal šílenství. Zohavila i sama sebe a pokrytá krví chodila po městě. Od té doby jí začali lidé říkat Krvavá Mary. Shodou okolností se v té době vrátil z vojny manžel. Uzlíček nervů, který kdysi býval jeho ženou, vůbec nepoznal a zabil ji. Myslel si, že jde o nějakou tulačku a zlodějku. Když poté zjistil, o koho šlo, ukončil svůj život skokem ze skály. Ať už je Mary tedy dítětem, panovnicí, či jen obyčejnou nešťastnou ženou, troufli byste si ji vyvolat?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Krvavá Mary

History.com: What Inspired Queen 'Bloody' Mary's Gruesome Nickname?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články