Legenda o krvelačném Skotovi: Sawney Bean měl se svým incestním klanem zabít a sníst až 1000 lidí

údajný vrah a kanibal
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Nazvat Sawneyho Beana skutečnou historickou postavou by bylo nepřesné. V jeho případě jde spíše o velmi dobře vymyšlenou legendu, která nemá v historii dostatečné opodstatnění. Přesto jde o působivý příběh, který je považován za jakousi předlohu hororu o šílených horalech s názvem Hory mají oči.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 09. 2021 11:00

Sawney Bean měl být vůdce skotského klanu, jenž se svou rodinou zavraždil a poté snědl více než tisícovku lidí. Dobu jeho řádění nelze upřesnit, rozcházejí se také renomované zdroje a to v docela širokém rámci - 13. až 16. století. Je to vlastně skvělá hororová zápletka. Ať už ve výše zmíněném snímku či Texaském masakru motorovou pilou, představa vraždící rodiny lákající své oběti na odlehlá místa byla vždy velmi děsivá.

Sawney Bean vyměnil manuální práci za zločin

Alexander “Sawney” Bean zpočátku sekal dobrotu. Pocházel ze slušné rodiny, jejíž členové se věnovali kopání příkopů. Časem se mu ale začala fyzicky náročná práce protivit. Rozhodl se proto se svou ženou Agnes odstěhovat na jihozápadní pobřeží Skotska, kde se jejich novým domovem stala prostorná jeskyně. Do zaměstnání se už nechtěl vrátit ani jeden z nich a obživu si začali obstarávat přepadáváním kolemjdoucích.

Jiná verze příběhu však praví, že k odchodu byli manželé donuceni. Agnes totiž čelila obvinění z čarodějnictví a mělo jí jít o holý život. Agnes mimo jiné podezřívali z vyvolávání démonů a provádění lidských obětí. Takové skutky byly trestány velmi přísně.

Gastronomická premiéra Sawneyho Beana

Aby mohl Sawney a Agnes své nové “profese” vykonávat, pokud možno nerušeně, museli se efektivně zbavit těl. Nejdříve uvažovali nad tím, že je budou shazovat z útesu dolů do moře. Pak ale Bean dostal nápad za milion. Vždyť je mohou sníst. Už tehdy platilo žádné tělo = žádný zločin.

Dostatek potravy zajistil i rozšíření rodiny. V prostorné jeskyni mělo žít skoro padesát lidí. Sawney a Agnes prý zplodili osm synů a šest dcer, těm se pak z incestních vztahů narodilo dalších dvaatřicet dětí. A to je další děsivý aspekt legendy. Klan byl totiž plný různě deformovaných jedinců.

Konec Sawneyho Beana

Mezi hlavní podezřelé patřili hostinští. Častokrát viděli pohřešovanou osobu jako poslední. Mezi lidmi se tak začalo šuškat, že své hosty ve spánku zavraždí a okradou. Mnoho hospodských tak muselo kvůli špatné pověsti zanechat podnikání a odstěhovat se někam hodně daleko.

Past na Sawneyho Beana měla sklapnout až po dlouhých pětadvaceti letech. Klan jednoho dne napadl manželský pár. Žena se nedokázala ubránit, muž ale jako zázrakem utekl. Následného zatčení se měl zúčastnit král Jakub (některé zdroje uvádějí Jakuba I., jiné VI.). Proti více než čtyřem stovkám vojáků neměla rodina šanci. Vzhledem k nebývalé kruté povaze jejich zločinů následoval brutální trest. Ženy byly upáleny jako čarodějnice, muži zase po četných řezných ranách vykrváceli. Nikdo z nich prý neprojevil ani špetku lítosti. Sám Bean před popravou chrlil na všechny přítomné nadávky a dušoval se, že jejich řádění není ještě zdaleka konec...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Sawney Bean 

Ranker.com: The Legendary Scottish Family That Allegedly Killed And Cannibalized 1000 Innocent People 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články